CIKKEK

Segítség a baromfitenyésztőknek

Magyarország a reméltnél kevesebb támogatást kap, de további forrásokban bízik

2006.06.22

Az Európai Unió illetékes bizottsága tegnap jóváhagyta az Európai Bizottság azon javaslatát, amely az uniós költségvetésből történő társfinanszírozás engedélyezésére irányul a madárinfluenza kedvezőtlen hatásaitól sújtott tagállamok piacának támogatása céljából. Az elfogadott brüsszeli javaslat meghatározza azokat az intézkedéseket, amelyeket a közösségi költségvetésből 50 százalékban lehet finanszírozni. Ezek olyan intézkedések, amelyek a termelés átmeneti csökkentését irányozzák elő, így például a keltetőtojások megsemmisítése és feldolgozása, a naposbaromfik leölése, a tenyészállatok levágása, illetve a termelési ciklusok csökkentése tartozik ide. Brüsszel a magánraktárak támogatására és a raktározott fagyasztott húskészletek megsemmisítésére nem javasolta a közösségi pénzek felhasználását. Eddig nem volt lehetőség arra, hogy közösségi pénzből olyan piaci problémák megoldását segítsék, amelyek a fogyasztói bizalom csökkenéséből adódó eladáscsökkenés miatt állnak elő. Magyarországon kívül még 13 tagállam (Ciprus, Hollandia, Ausztria, Portugália, Szlovákia, Cseh-, Német-, Görög-, Spanyol-, Francia-, Ír-, Olasz- és Lengyelország) kért uniós támogatást baromfiszektora számára. Az intézkedések EU-költségvetést terhelő várható költségét az Európai Bizottság 50 és 65 millió euró közé teszi.
Magyarország a döntés értelmében összesen 1,5 milliárd forint támogatásra számíthat. Ez jóval kevesebb a több mint 8 milliárdos benyújtott igénynél, amelyből a kormány 6 milliárd megszerzését lehetségesnek is tartotta. Ennek megfelelően az 50 százalékos társfinanszírozásra 3 milliárd forintot különített el a hazai büdzsében.
Szakértők szerint Magyarország azért kap kevesebb pénzt a vártnál, mert a kormány több olyan célra (páldául baromfiipari reorganizációra, készletfinanszírozásra) kért támogatást, amelylyel Brüsszel egyáltalán nem értett egyet. Az unió ugyanis kizárólag a konkrét piaci veszteségeket kívánta ellentételezni a baromfitermelőknek. A mostani dotációk az áprilisig keletkezett károkat kompenzálják. Mivel a madárinfluenza H5NI-es vírusa azóta a hazai haszonállományokban is megjelent, információink szerint mód nyílhat arra, hogy Magyarország további forrásokat igényeljen Brüsszeltől.

VG

   « vissza

Föoldal mail