CIKKEK

Kvótát venne a Magyar Cukor

Brüsszel pluszmennyiséget ajánlott fel hazánknak

2006.06.16

Meglévő 147 ezer tonnás kerete mellé további cukortermelési kvótát vásárolna a 36-37 százalékos részesedésével piacvezető Magyar Cukor (MC) Rt. – jelentette be Fischer Béla, a társaság elnök-vezérigazgatója. A vételre az ad lehetőséget, hogy Brüsszel 10 ezer tonnányi pluszkvótát ajánlott fel Magyarországnak a júliusban induló új gazdasági évben, 730 eurós tonnánkénti áron. (Mint ismert: a három hazai érdekcsoportnak ma együttesen 402 ezer tonnás cukorkvótája van.)
Az osztrák Agrana tulajdonában lévő Magyar Cukor Rt. a 10 ezer tonnás keretből legalább piaci részesedésének arányában vásárolna kvótát, ha erről répatermelő partnereivel is meg tud egyezni – közölte az elnök-vezérigazgató. A cég azonban ennél nagyobb mennyiségre is igényt tartana, ha a másik két hazai feldolgozói csoport – a német Nordzuckerhez tartozó Mátra Cukor Rt. és az angol Eastern Sugar érdekeltségeként működő kabai cukorgyár – nem kívánna élni a vételi lehetőséggel.
Fischer Béla tájékoztatása szerint az MC a termelési költségeket csökkentené a kvótabővítéssel, illetve a román és a bolgár uniós csatlakozás utáni piacbővülés várható előnyeit szeretné kihasználni. Ismert ugyanakkor, hogy a hazai cukoripar ma is túltermeléssel küszködik, és az eladási nehézségek miatt elmúlt kétévi termeléséből több mint 200 ezer tonnát uniós intervenciós felvásárlásra kellett felajánlania.
Éppen az intervenciós (elszámolási) lehetőségeknek köszönhető viszont, hogy az MC tavaly mintegy 30 milliárd forintos árbevételt ért el, szemben a 20 milliárd körüli korábbi forgalommal. A cég szerződéses répaterülete az idén 10 százalékkal csökkent. HL

VG

   « vissza

Föoldal mail