CIKKEK

Magasabb a búza indulóára

Az egyre jobban működő intervenciós felvásárlás szilárdítja a piacot

2006.06.15

A tavalyinál kisebb búzatermésre, de nagyobb indulóárakra számítanak a hazai piaci szereplők a június végén-július elején kezdődő aratás után. Az agrártárca 4,7 millió tonnás termést vár, szemben az elmúlt évi 5,1 millióval. Pótsa Zsófia, a feldolgozókat és kereskedőket tömörítő Gabonaszövetség főtitkára ugyanakkor közölte: számos ágazati vélemény szerint a termelők még kevesebb, 4,3-4,5 millió tonna búzát takaríthatnak be. Ezzel párhuzamosan az összes kalászos (árpa, búza, rozs, tritikále) mennyisége 6,3-6,5 millió tonnára csökkenhet a tavalyi 7,5 millióról.
A kisebb mennyiségért alapvetően a csapadékos tavasz és a belvíz tehető felelőssé, a következő hetek melegebbnek és szárazabbnak ígérkező időjárása viszont javíthatja a minőséget. Ekkor dőlhet el az is, hogy a búzatermés mekkora hányada tartozik majd a takarmány- és az étkezési kategóriába. A hazai kenyérellátás mindenképp biztosított lesz, mivel a malmok évente 1,1-1,2 millió tonna búzát őrölnek. Az ezen felüli, takarmányminőségű termény egy része a környező exportpiacokon találhat gazdára, az étkezésibúza-többletet pedig az uniós intervenciós felvásárlás „szippanthatja fel”.
Brüsszel a felkínált gabonát novembertől veszi meg a 101,31 eurós tonnánkénti indulóáron. Ágazati szakértők szerint a biztos és jó értékesítési lehetőséget garantáló intervenció határozza meg a nyári aratás utáni (diszkont)árakat is. Döntő tényező lehet a forint/euró árfolyam, mivel a tartósan gyenge hazai fizetőeszköz 27–28 ezer forintos őszi tonnánkénti intervenciós búzárat is lehetővé tenne, szemben a tavalyi 26 ezer forint körüli árral. Ez a tavalyinál eleve egy-kétezer forinttal nagyobb betakarításkori búzaárakat eredményezhet, így piaci szakértők az étkezési terménynél 22-23 ezer forintos induló árszintet valószínűsítenek a tavalyi 20 ezer körüli ár helyett. A keresletet növelheti, hogy a malmok az aratás után a múlt évinél több alapanyagot vásárolhatnak meg. Ennek oka az lehet, hogy tavaly nem készleteztek be, később pedig már csak jóval drágábban vehettek őrölnivalót, mert az EU-intervenció felhajtotta a hazai búzaárakat – vélte Pótsa Zsófia.
Az uniós felvásárlás az idén már azzal is további árszilárdító hatású lehet, hogy a kifizető ügynökségi feladatokat ellátó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mára leküzdötte a korábbi lebonyolítási nehézségeket. Az árutulajdonosok így bízhatnak abban, hogy felajánlott terményeiket az MVH rövid időn belül átveszi és kifizeti. A vonzó feltételek miatt egyébként is az intervenció vált a magyar gabona legnagyobb „felvevőpiacává” a két évvel ezelőtti uniós csatlakozás óta. Az MVH-nál mára óriási mennyiségű, 7-7,5 millió tonnás megvett árukészlet halmozódott fel, ebből a búza 1,1-1,2 millió, a kukorica 6-6,5 millió tonnát tesz ki. VG

VG

   « vissza

Föoldal mail