CIKKEK

Újabb uniós borlepárlási akció

Az EU bioüzemanyagot készíttet 5,6 millió hektoliternyi nedűből

2006.06.12

Összesen 5,6 millió hektoliter bor kényszerlepárlását hagyta jóvá az EU illetékes irányítóbizottsága Francia-, illetve Olaszország számára. Előbbi 1,5 millió hektoliter asztali, illetve ugyanennyi minőségi nedű, utóbbi pedig 2,5 millió hektoliter asztali és 100 ezer hektoliter minőségi bor lepárlására kapott lehetőséget. Ezt a mennyiséget csak ipari célokra, illetve bioüzemanyagként lehet felhasználni, hogy ne zavarja meg az iható alkohol piacát. A francia és az olasz termelők az intézkedés keretében hektoliterenként és alkohol-térfogatszázalékonként két eurót kapnak az asztali, míg hármat a minőségi nedűk lepárlásáért. Az intézkedés így 131 millió euróval terheli meg a közösségi büdzsét.
Az EU agrárbiztosa, Mariann Fischer Boel a döntés meghozatala után arra figyelmeztetett, hogy az unió túl gyakran használja a kényszerlepárlás eszközét. Szerinte ezek az intézkedések csak átmeneti segítséget nyújtanak a termelőknek, s nem érintik a probléma lényegét, miszerint Európa túl sok bort termel, amire nincs piac. A biztos június 22-én ismerteti a helyzet orvoslására vontakozó átfogó reformjavaslatát.
A világ bortermelésének 60 százalékát az EU adja, azonban az öreg kontinens nedűi egyre inkább veszítenek piaci részesedésükből az olcsóbb ausztrál, chilei, kaliforniai termékekkel szemben. Az európai bor jelenlegi helyzetét jól mutatja, hogy az EU 2004-ben csaknem 14 millió hektolitert exportált, ami csak kétezer hektoliterrel több az 1996-osnál.
Ezzel szemben az amerikai export a négyszeresére, a chilei és az ausztrál kivitel pedig a 19-szeresére nőtt az elmúlt évtizedben. Az unió évi 1,3 milliárd eurót fordít a borpiaci mechanizmus működtetésére. 2004-ben a lepárlási intézkedések 512 milliós összeget tettek ki, ez a borrezsim költségvetése több mint negyven százalékának felelt meg.

VG

   « vissza

Föoldal mail