CIKKEK

Plafont szabnának a mezőgazdasági támogatásoknak

2006.06.08

Agrárpénzek. A régi tagállamok legnagyobb földbirtokosai több száz millió eurót veszíthetnek a közösségi mezőgazdasági támogatások tervezett reformja révén. Mariann Fischer Boel agrárbiztos tervei szerint jövőre úgy alakítanák át a kifizetések rendszerét, hogy évente egy adott birtokos maximum 300 ezer euró körüli támogatásra lenne jogosult. A Financial
Times szerint 2003-ban az EU-ban kb. kétezer birtokos – például Nagy-Britanniából a westminsteri herceg és Marlborough hercege – kapott a javasolt plafonnál több támogatást.
A londoni kormány világossá tette: mindenképpen küzdeni fog a nagy földterületeket érintő kifizetések megtartása mellett, ugyanis szerinte az arisztokraták birtokai a hatékony, modern mezőgazdaság mintapéldái. Brüsszel szerint a közös agrárpolitika 2007–2008-ra tervezett felülvizsgálata során vezetnék be a kifizetési plafont. A 300 ezer eurós plafon bevezetése a régi EU-tagállamok 1900 gazdaságát érintené. Közülük csaknem 1500 német farm, ezek nagy része keletnémet kollektív gazdaság volt.

VG

   « vissza

Föoldal mail