CIKKEK

Álcázott importcukor

Vámtrükkökkel játsszák ki az uniós korlátokat

2006.06.07

Vámtrükkökkel áramlik be az unióba, így Magyarországra is az importcukor – erősítették meg lapunknak hazai feldolgozóipari szakértők. Egyes szállítók néhány százaléknyi kakaóport kevernek az áruhoz, és cukrozott kakaóként értékesítik azt. Így a termék más vámtarifa-besorolást kap, holott lényegében továbbra is cukornak minősül.
Az ügyeskedés arra irányul, hogy ki lehessen játszani a ma érvényes 419 eurós tonnánkénti alapvámot, amely szakértők szerint egyelőre megvédi a közösségi piacot az olcsóbb importcukortól. A „cukrozott kakaó” ugyanakkor ennél kedvezőbb feltételekkel juthat az uniós tagállamokba. Az így behozott terméket a sütő-, az édes-, a cukrász- és a szörpipar egyaránt felhasználhatja, mivel a néhány százaléknyi kakaó sem a késztermékek minőséget, sem élvezeti értékét nem rontja – állítják szakértők.
Értesüléseink szerint az uniós cukorgyártók érdek-képviseleti szervezete Brüsszelhez fordult annak érdekében, hogy az unió a kifogásolt import ellen lépjen fel. Nevük elhallgatását kérő magyar cukoripari szakértők közölték: a vámok kijátszására irányuló behozatal a hazai piacot is zavarja. Elsősorban a balkáni térség jelenthet veszélyt, mivel az onnan származó árunak logisztikai szempontból Magyarország az egyik legkönnyebben elérhető célállomása (ráadásul az EU Szerbiának politikai okokból 180 ezer tonnás éves vámmentes cukorkvótát is nyitott).
Az import a magyar piacon azért okoz feszültséget, mert a három külföldi érdekcsoporthoz (az osztrák Agranához, a német Nordzuckerhez és az angol Eastern Sugarhoz) tartozó gyárak egyébként is túltermeléssel küszködnek. A feldolgozók az elmúlt két évben összesen csaknem egymillió tonna cukrot állítottak elő a kedvező időjárás miatt, szemben a 400 ezer tonnás éves országos termelési kvótával. A jelentős felesleget mutatja, hogy az ipar összesen 230 ezer tonna cukrot ajánlott fel uniós intervenciós felvásárlásra. Eközben az import elérte az évi 50-80 ezer tonnát, vagyis a termelés 10-15 százalékát tette ki.
Mint ismert, az EU-ban mára 7 millió tonnás cukorfelesleg halmozódott fel, ennek felszámolására Brüsszel még tavaly átfogó (árcsökkentő) reform mellett döntött. A répa- és az intervenciós cukorár mérséklése az ágazatot versenyképesebbé teheti, de a WTO-tárgyalások nyomán az import elleni védettség is kisebb lehet. A változások jelentősen átrendezhetik az unió cukoriparát: hosszabb távon gyárbezárások lehetnek Magyarországon is, de ez év őszén még valamennyi meglévő feldolgozó megkezdi a kampányt. Olaszországban ugyanakkor mostanra már kiderült, hogy az EU-reformok nyomán 19 gyárból 13-ra lakat kerül. Ez a magyar ipar számára előnyös is lehet, mert ezután egyre inkább az olasz piac válhat a balkáni cukor célállomásává.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail