CIKKEK

Összeomlott a Carnex

A részleges „államosítás” is felvetődik a zalaegerszegi baromfi-feldolgozónál

2006.05.15

A részleges „államosítás” is felvetődik a válságba jutott zalaegerszegi Zalabaromfi Zrt.-nél, mivel információink szerint a százszázalékos állami tulajdonban lévő Bábolna Takarmányipari (BT) Kft. is tulajdont szerezhet a cégben. A BT – hasonlóan más beszállítókhoz – az adósságok fejében válhat részvényessé. Úgy tudjuk, a Zalabaromfi a bábolnai cégnek csaknem egymilliárd forinttal tartozik, és ez az összeg számít a zalaegerszegi társaság legnagyobb beszállítói adósságának.
Szakértők szerint a Zalabaromfi esete is egyértelművé teszi, hogy a Carnex-birodalom összeomlott. A Mónos Péter befektető nevével fémjelzett csoport évi 140-150 milliárd forintos árbevétellel eddig az ország legnagyobb húsipari vállalkozása volt: a baromfiiparban piacvezető szerepet töltött be, a hússzektorban pedig a második helyet foglalta el a Csányi Sándor OTP-vezérhez tartozó Délhús és Pick mögött. A Carnex pozícióromlása – korábban közölt cégadatok szerint – 6,3 ezer munkahelyet érinthet.
Piaci elemzők a csoport tavaly kezdődött mélyrepülését azzal magyarázzák, hogy a Carnex-tulajdonosok nem szakmai befektetőként vezették a cégeket. A húsüzletághoz tartozó miskolci Borsi Hús Rt. és a gyöngyösi Falcotrade még decemberben öncsődöt jelentett, míg a Békéscsabai Baromfifeldolgozó (BB) Kft.-nél és a Zalabaromfinál a közelmúltban állt le a termelés. A napokban felszámolási kérelem érkezett a mezőkovácsházi baromfiüzemet működtető Merián Szerviz Kft. ellen, és a hírek szerint mára komoly adósságot halmozott fel az orosházi Merián Rt. is.
A sertésszektorban valószínűleg csak a csoport legnagyobb húsipari cége, a Pápai Hús Rt. marad Carnex-érdekeltségben, bár információink szerint az is felvetődött, hogy Csányi Sándor veszi át a társaságot. A baromfiágazatban pedig – vélik szakértők – a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó (KB) Rt.-t és esetleg a Merián Rt.-t tarthatja meg a Carnex. Az állami részvétel a cégcsoporton belül ma egyedül a KB-nél jelenik meg, mivel az MFB 47,85 százalékos tulajdonosa a kiskunhalasi cégnek. Igaz, az MFB-érdekeltség közvetve a Merián Szerviz Kft.-nél is fellelhető, mert ez utóbbi társaság többségi részesedését a KB birtokolja.
Marczali Gábort, a Bábolna Takarmányipari Kft. ügyvezetőjét az esetleges zalabaromfis tulajdonszerzéssel kapcsolatban nem sikerült elérnünk. Zoltán Péter, a Carnex szóvivője az ügyről anynyit közölt: folynak a tárgyalások a beszállítókból álló konzorciummal, amelynek a bábolnai társaság is tagja. A hírek szerint Békéscsabán is egyeztetések zajlanak arról, hogy az adósságok fejében a beszállítók veszik át a céget. A BB – 2,5 milliárdos tartozására hivatkozva – a napokban már fizetésképtelenséget jelentett. A Carnex a madárinfluenza miatti árcsökkenéssel s a késlekedő állami támogatásokkal indokolta baromficégeinek válságát, de termelői állítások szerint a tulajdonosok az utóbbi időben jelentős pénzeket „emeltek ki” társaságaikból.
Úgy tudjuk, a Carnex a zalaegerszegi részvényeket „ingyen” adná át, mert a tranzakcióval egyéb kötelezettségeitől is megszabadulna. Ma a csoport a cég 50,6 százalékát birtokolja, míg 25 százalék plusz egy szavazatnyi részét a komáromi Pannonmill Rt., fennmaradó hányada további beszállítóké és a menedzsmenté. A 16-17 milliárd forintos éves árbevételű társaság mára 4,5 milliárdos beszállítói és öszszesen 14,7 milliárdos banki adósságot halmozott fel – állítják a termelők.
Ágazati szakértők szerint a kereskedelmi bankok a Zalabaromfi működtetéséhez már nem adnának további forrásokat, ezért az új többségi tulajdonosi körnek állami garanciális (MFB-) hitelekre is szükségük lenne. A baromfiiparban azonban visszatetszést keltene, ha a tulajdonosváltást kedvezményes hitelek segítenék. Többen tiltakoznak az ellen is, hogy a Carnex csoport megmaradó cégei – miként egyes nem hivatalos kormánytervekben szerepel – a madárinfluenza miatti károk kompenzálására szánt 6 milliárd forintos uniós ágazati támogatási keretből célzott reorganizációs forrásokat vehessenek igénybe.

Újabb felszámolási kérelem
A Carnex csoport Békés megyében működő harmadik üzeme, az orosházi Merián Zrt. ellen is érkezett felszámolási kérelem. Békés megyében három Carnex-érdekeltségű baromfi-feldolgozó társaság működik, békéscsabai, orosházi és mezőkovácsházi telephelyen. A bíróságon a legnagyobb, a békéscsabai ellen többen is kérték a felszámolási eljárás megindítását, és a napokban maga a cég is fizetésképtelenséget jelentett.
A gyár felszámolása rövidesen elkezdődik. A Carnex csoport tulajdonosi körét képviselő Zoltán Péter szerint a mezőkovácsházi és az orosházi üzem ügyében van esély a megegyezésre.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail