CIKKEK

Emelkedik a liszt ára

2006.04.28

Kényszer. Emelni kívánják áraikat májustól a hazai malmok, mivel mára többségüknél veszteségessé vált a termelés a nyomott átadási árak miatt – értesült lapunk. A bejelentett drágítás mértéke legalább 10-12 százalékos lehet. Ágazati szakértők szerint számos cégnek le kell építenie tevékenységét vagy abba kell hagynia az őrlést a közeljövőben, ha a piacon nem tudja érvényesíteni árváltoztatási elképzeléseit.
A malmok az árnövelés alapvető okaként az uniós interven-ciós felvásárlási rendszert jelölik meg, amely a jelentős itthoni felesleg ellenére magasan „árazza be” a hazai búzát. Az intervenció lényege, hogy Brüsszel a gabonát 104 euró körüli tonnánkénti áron megveszi, ha a terményt a tulajdonosok felajánlják. A kifizetőügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) az elmúlt két év terméséből összesen 7,5 millió tonna árut kell(ett) felvásárolnia, amelyből a búza 2 millió tonnát tehet ki. Az intervenció az utóbbi időszak forintgyengülése miatt még vonzóbbá vált, mivel a felvásárlási alapár tonnánként 27 ezer forint fölé nőtt. Az MVH mára a legfőbb vásárlóvá lépett elő, miközben a belföldi szabadpiaci forgalom és az export csaknem teljesen leállt.
A 27 ezer forintos ár azt jelenti, hogy a malmok most jó esetben is 25-30 százalékkal drágábban juthatnak búzához a tavalyi aratás utáni, 21 ezer forintos tonnánkénti árakhoz képest – mondta Szalay Péter, a piac 7-8 százalékát birtokló Első Pesti Malom és Sütőipari (EPMS) Rt. vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a molnárok az olcsóbb búzából az elmúlt évben nem tudtak egy évre elegendő terményt készletezni, mivel ehhez nem volt kellő anyagi hátterük. A cégek helyzetét az is rontotta, hogy – miközben a búza ára nőtt – a multinacionális üzletláncok lenyomták a lisztárakat.
Az EPMS kilónként 5-6 forinttal emelné a lisztárat mai átadási áraihoz képest – közölte Szalay Péter. A cég májusban a sütőiparnak értékesített lisztet is drágítaná, ehhez már meg is kezdte a tárgyalásokat partne-reivel. A társaság azt reméli, hogy a közeljövőben kiskereskedelmi átadási árait is emelheti. Lapunk információi szerint saját vevőikkel más malomipari társaságok is hasonló egyeztetéseket folytatnak, amelyek eredményeként – állítják szakértők – ismét a hat-nyolc hónappal ezelőtti, időközben lemorzsolódott árszint alakulna ki a hazai piacon.

VG

   « vissza

Föoldal mail