CIKKEK

Új cukorforgalmazó alakul Európában

Magyar édesítő is könnyebben juthat az uniós piacra, mint eddig

2006.04.28

Cégalapítás. Együtt alakít közös cukorforgalmazó vállalkozást a német Nordzucker AG, a francia Cristal Union és az angol ED&F Man Holdings Ltd. (előbbi kettő cukorgyártó, utóbbi kereskedőcég). Az alapítók az Eurosugar elnevezésű új társasággal kívánnak reagálni az uniós cukorreformra, de a cég létrehozását még az EU versenyhatóságának is jóvá kell hagynia. A tervek szerint a párizsi székhelyű Eurosugar évi 2,5 millió tonna cukrot értékesíthet, miközben az uniós tagországokban működő cukorgyártóknak júliustól 13,6 százalékkal mérsékelniük kell termelésüket. Az alapítók részesedése az új cégben egyenlő arányú lesz, és az európai cukorpiac második helyét foglalhatják el az első számú gyártónak tartott Südzucker mögött.
A cégalapítás a magyar cukorágazatot is érintheti, mivel a Nordzuker a tulajdonosa a szolnoki és a szerencsi gyárat irányító Mátra Cukor Rt.-nek. A cég 136 ezer tonnával részesedik a 402 ezer tonnás éves magyar cukortermelési kvótából, és ezzel a hazai piac második legnagyobb szereplője az osztrák tulajdonú Magyar Cukor Rt. mögött. Ágazati szakértők szerint az Eurosugar magyar cukrot is forgalmazhat majd, így megkönnyítheti, hogy az itt előállított többlet egy része eljuthasson a cukorhiányos uniós régiókba. (A tavaly elhatározott EU-s cukorreform miatt egyes tagországnak végképp fel kell hagyniuk a cukortermeléssel.)
Az új cég létrehozása is jelzi, hogy koncentrálódik az uniós cukorpiac – mondta Koczka Zoltán, a Cukoripari Egyesülés igazgatója. Az események illeszkednek a versenyképesség növelését célzó EU-s elképzelésekhez. A cukorgyártók és -kereskedők összefogását emellett az is indokolja, hogy a felhasználók is egyre inkább egységesen bonyolítják le beszerzéseiket.

VG

   « vissza

Föoldal mail