CIKKEK

Lezárult a portugál gabonaügy

Csaknem megbénult a magyar búza- és kukoricaexport

2006.03.16

Befejeződött az intervenciós hazai gabonakészletek átadása Portugáliába. Időközben viszont a „piaci alapú” magyar gabonakivitel szinte megbénult a nemzetközi áraknál jobb uniós intervenció miatt.

Befejezettnek tekinti a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az intervenciós gabonakészletek átadását Portugáliának – információink szerint erről tájékoztatta a szervezet Brüsszelt. Az unió a tranzakciót még tavaly engedélyezte. Portugália 200 ezer tonna terményt vehetett volna át, végül azonban – tetemes késéssel – csak 123 ezer tonna kiszállítása indult meg. A hivatal a közelmúltig 106 ezer tonna árut szabadított fel Portugália számára, és a fennmaradó készleteket is kijelölte. Az MVH korábban lezárt egy 300 ezer tonnás ügyletet is, ennek keretében Spanyolországnak adott át intervenciós árut. A 2004–2005-ös szezonban felvásárolt 3,7 millió tonnás hazai gabonakészlet végeredményben 0,7 millióval csökkent, vagyis a két évvel ezelőtti termésből még mintegy hárommillió tonna van. A tulajdonosok a tavalyi gabonából mostanáig további négymillió tonnát ajánlottak fel, ebből az MVH eddig kétmilliót vett meg.
Uniós jóváhagyással Magyarország pillanatnyilag 0,5-0,5 millió tonna kukoricát és búzát szabadíthat fel intervenciós raktáraiból piaci eladásokra. A tengerit az EU-tagállamokban, a búzát harmadik országokban értékesítheti. Brüsszel mindkét tendert tavaly nyitotta meg, de értesüléseink szerint takarmánykukoricából még 470 ezer, búzából 330 ezer tonna vár eladásra. Úgy tudjuk, mára csaknem a teljes hazai gabonakivitel leállt, mert az árutulajdonosok inkább a most (is) zajló uniós intervencióra ajánlják fel terményeiket. A tonnánként 101,31 eurós induló átvételi ár ugyanis meghaladja a világpiaci árakat. Elsősorban ez az oka annak is, hogy a kereskedők nem tudnak kihasználni egy közelmúltban felmerült, egymillió tonnás kuvaiti exportüzletet sem

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail