CIKKEK

Földlicitek, feszült gazdák

2006.03.03

Megkezdődött múlt pénteken a Nemzeti Földalaphoz (NFA) tartozó állami termőföldek árveréses értékesítése. Elsőként Komárom-Esztergom, Pest és Somogy megyében tartottak liciteket, amelyek értesüléseink szerint eredményesek voltak. A megyei NFA-irodák ugyanakkor nem közölhettek részleteket, mivel az eladási eredményeket a földalap, illetve az FVM „központilag” kívánja bejelenteni.
Információink szerint pénteken Ácson, Turán, Szigetszentmártonban, Barcson, Homokszentgyörgyön, Mikén és Nagyberényben volt árverés, ahol 38,2 hektár cserélhetett gazdát. Úgy tudjuk, a földek a kikiáltási árnál többnyire drágábban keltek el. Mától az ország számos más településén is folytatódnak az árveréses földeladások.
Értésüléseink szerint a földalap a licitekkel és a pályázatokkal maximum 40-50 ezer hektárt adhat el a mintegy 1,5 millió hektár állami földből, mivel annak zömére hosszú távú haszonbérleti szerződések vannak érvényben. Ráadásul egyelőre csak 4-5 ezer hektárnyi területet készítettek elő az értékesítésre. A kezdetben „földosztásként” beharangozott akciót Gyurcsány Ferenc tavaly jelentette be. Szakértők az értékesítési elképzeléseket alapvetően jónak ítélik, de az időzítést elhibázottnak tartják a választások közelsége miatt. (Hasonlóval kísérletezett négy évvel ezelőtt a Fidesz is.)
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) máris jelezte, hogy a mostani földeladásokat olyan „szavazatgyűjtési akciónak” minősíti, amely a gazdasági társaságok tulajdonosainak nyújt földszerzési lehetőséget a helyben lakó gazdákkal szemben. Az elnökség megadta a felhatalmazást egy országos demonstráció megszervezéséhez, ha az NFA esetleg nagyobb öszszefüggő területek értékesítését is megkísérelné – szögezte le lapunknak Jakab István, a Magosz elnöke. (VG)

VG

   « vissza

Föoldal mail