CIKKEK

Győrött felfuttatják a bioetanol-gyártást

2006.03.02

A tervek szerint egymilliárd forintot költ fejlesztésekre 2006-ban a győri Szeszgyár és Finomító Rt. Ezek célja egyrészt a bioetanol energiatakarékos előállításának megvalósítása, másrészt a cég hagyományos piacaira – így a gyógyszer- és a vegyipar, valamint a finomszeszipar gyárainak – előállított alkohol minőségének további javítása.
Folláth György, a győri társaság vezérigazgatója a cég tegnapi tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy 2007 második fél évétől az alkohol aránya a benzinben elérheti 4,4 százalékot egy korábbi parlamenti döntés nyomán, ugyanakkor ez a célarány kisebb az Európai Unió más országaiban megjelöltnél.
A bioetanol-gyártás felfuttatása a hazai gabonafelesleg hatékony, ilyen célú felhasználására is lehetőséget teremthet. Magyarországon 5-6 millió tonna gabona áll rendelkezésre e célra évente, ebből kétmilliárd liter alkohol állítható elő. E mennyiséggel hazánk Európa egyik legnagyobb gabonaalapú bioetanol-beszállítója lehetne – állítja a vezérigazgató.
A győri szeszgyár tavaly csaknem ötmillió liter bioetanolt gyártott, az idén ennek mennyisége a tervek szerint eléri a 16 millió litert. A jelenleg 40 millió liter finomszesz és 26 millió liter víztelen szesz előállítására alkalmas kapacitású szeszgyár összesen 35 millió liter terméket értékesített 2005-ben, ennek felét exportálta, elsősorban Németországba, Szlovákiába, Ausztriába és Svájcba. A hazai értékesítésen belül meghatározó a gyógyszeripar, ahol a cég piaci részesedése közelíti a száz százalékot, illetve számottevő a vegy- és az élelmiszeriparnak történő szállítás. A tavaly 4,4 milliárd forint forgalmat lebonyolító és 260 millió forint adózás előtti eredményt elérő társaság 2006-ban 6 milliárdos értékesítéssel számol. Hagyományos termékeinek tervezett növekvő eladásai mellett bioetanol-piacait is bővíteni szándékozik a cég. (LR)
A győri szeszgyár további fejlesztési programjában egy új üzem létesítése is szerepel 2007-ben Gyöngyös térségében. E beruházás előkészületei folynak. Ehhez illeszkedik, hogy a társaság részt vállalt a megújuló energiaforrások hatékony hazai alkalmazásának elősegítését célzó gyöngyösi bioenergetikai innovációs centrum létrehozásában.

VG

   « vissza

Föoldal mail