CIKKEK

Válságterv a Tescónál, az Auchannál, a Metrónál...

Baromfik oltását engedélyezte az EU

2006.02.27

Tovább terjed Európában a madárinfluenza-járvány, Ausztriában már háziszárnyasokat is megfertőzött a H5N1 vírus. Franciaország és Hollandia engedélyt kapott az EU-tól baromfik oltására. Magyarországon a nagyobb kereskedőcégek már válságtervvel készülnek egy esetleges rendkívüli helyzetre.

Két csirkében és három kacsában mutatták ki a H5N1 vírust Ausztriában, az egyik állatmenhelyen. Ez az első alkalom, hogy Európában háziszárnyasok is megfertőződtek a mostani járványban. Eddig hét uniós tagállam – legutóbb Magyarország – jelentette, hogy madárinfluenza-vírussal fertőzött vadmadarakat találtak a területükön. Az öt állatot egy Graz melletti állatmenhelyen tartották, abban a ketrecben, amelyben előzőleg egy fertőzött területről származó hattyút szállítottak.
Az osztrák eset semmilyen módon nem érintheti a hazai baromfiágazatot – reagált lapunknak Takács László, a Baromfi Terméktanács (BT) igazgatója. A magyar haszonállatok továbbra is védettek, és megbetegedés legfeljebb akkor fordulhatna elő, ha valaki nagyfokú gondatlanságot követne el. A hazai feldolgozók egyelőre nem érzékelik a baromfihús iránti fogyasztói kereslet lényeges csökkenését – tette hozzá.
Franciaország és Hollandia engedélyt kapott az Európai Uniótól háziszárnyasok beoltására madárinfluenza ellen.

Franciaország közel 900 ezer kacsát és libát akar beoltatni három tartományában – írja a Der Standard. Magyarország egyelőre nem tartja szükségesnek a haszonállatok előzetes oltását. Süth Miklós országos főállatorvos tájékoztatása szerint a hazai szakértők most arról tárgyalnak Brüsszelben, hogy az állatkerti, vadasparki és génmegőrzési szempontból fontos, egyedileg jelölt (vad)madarakat be lehessen oltani. A haszonállatokként tartott baromfifélék vakcinázása nálunk legfeljebb akkor jöhetne szóba, ha egy esetleges madárinluenza-fertőzés tovaterjedését másként nem lehetne megakadályozni.
Az esetleges rendkívüli helyzetre válságtervvel készülnek a nagy kereskedőláncok Magyarországon is. Pontos forgatókönyvünk van a termékeknek az áruházakból való visszagyűjtéséről – tájékoztatta lapunkat a Metro Kereskedelmi Kft. marketingosztálya. A cég amellett, hogy az összes beszállítótól nyilatkozatot kér az általuk szállított baromfitermékekről, egy független élelmiszer-higiéniai laboratóriumot is megbízott azzal, hogy szállítóiknál külön ellenőrzéseket tegyenek.
Az Auchan és a Tesco október óta csak magyar termelőktől származó ellenőrzött szárnyasokat árusít. Utóbbi tájékoztatása szerint a hipermarketláncba kerülő húsipari termékeket már a vágóhidakon ellenőrzik. A rendkívüli esetre intézkedési tervet dolgoztak ki, ám annak részleteit egyelőre nem közlik. A Penny Market hálózatnál is felkészültek a termékvisszagyűjtésre, a CBA szerint azonban nincs szükség válságtervre, csupán végre kell hajtani a hatóságok által az adott helyzetre hozott előírásokat.

VG

   « vissza

Föoldal mail