CIKKEK

Már vágják a dioxinos holland sertéseket

2006.02.09

Hollandiában elővigyázatosságból megkezdték azoknak a sertéseknek a kényszervágását, amelyek dioxinos tápból ettek.

Megalapozatlan nyilatkozatot tett szerdán Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének vezetője - állítja Jankó Ferenc, a Magyar Húsipari Szövetség elnöke. Ezért a Hússzövetség a Magyar Sertéstartók Szövetsége ellen jogi lépéseket fontolgat. Sákán kedden azt állította, hogy Magyarországra is érkezhet a dioxinnal szennyezett holland és belga takarmányból fogyasztó sertés. A Hússzövetség szerint ilyen az unió egységes állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági rendszerének ellenőrzése közben nem történhet. A szövetség vezetői bemutatták azokat a tegnapi keltezésű holland és belga dokumentumokat, amelyek beszámolnak arról, miként derült fény arra, hogy tavaly október 15-től egy hónapig a belga PB Gelatin cégtől származó sertészsír eljutott a szintén belga Profat közvetítésével belga és holland tápgyártókhoz, s innen az állattartókhoz. A két ország hatósága több mint félezer állattartó telepen rendelt el karantént. Ezeket csak akkor oldják fel, ha az állatok húsában nem találnak a megengedett határérték feletti dioxint. A holland hatóságok ugyanakkor tegnap bejelentették: mivel mintegy tíz sertésnevelő telepen az állatok valószínűleg erősen dioxinszennyezett tápot kaptak, 3500 sertést kényszerűségből levágnak, elővigyázatossági okokból. Egyelőre a fél mázsánál nagy súlyú állatokat ölik le, likvidálásuk már a szerdai nappal kezdetét veszi - közölte a holland élelmiszer-biztonságért felelős hatóság.

Román Gyula, a Debreceni Hús Rt. elnöke beszámolt arról, hogy az importált élő sertések, állat-egészségügyi engedéllyel és magyarországi felülvizsgálattal érkeznek a vágóhidakra. Gyakorlatilag nem fordulhat elő, hogy ezek húsa szennyezett legyen. Szerinte a sertéstartók a dioxinszennyezésről érkező híreket arra szeretnék felhasználni, hogy a sertésimportot korlátozzák, ezzel stabilizálhatnák a külföldi vetélytársakénál 5-15 százalékkal magasabb áraikat. Elhangzott az is, hogy legfőképpen a malacimportot szeretnék csökkenteni, ugyanis a feldolgozók egy része tízezerszámra maga neveli fel a Hollandiából származó olcsó malacokat, és ezzel belső konkurenciát támaszt a hazai állattartóknak. Sákán Antal a Hússzövetség véleményéről lapunknak elmondta: áll a per elé. A sertéstartóktól a görög importőrök már kérték a dioxinmentes takarmány fogyasztását igazoló dokumentumot.

Süth Miklós országos főállatorvos közölte: az uniós gyorsriasztási rendszerben még nem érkezett olyan információ, hogy Magyarországra a dioxinszenynyezett takarmánnyal etetett állatokból vagy azok húsából érkezett volna szállítmány. Ennek ellenére megkezdődnek a vizsgálatok annak kiderítésére, érinti-e az ügy Magyarországot.

Czauner Péter - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail