CIKKEK

Új szabályozás a dioxinra

2006.02.06

Az élelmiszerek és a takarmányok maximális dioxin-, illetve poliklórozott bifenil- (PCB-) tartalmára vonatkozóan új szabályozást fogadott el az Európai Bizottság. Az állati eredetű élelmiszerekben és a takarmányokban előforduló dioxin maximális szintjét 2002 júliusa óta szabályozzák közösségi előírások, míg hasonló limitet a PCB-vel kapcsolatban mindeddig nem alkalmaztak. Mostanra viszont már megfelelő tudományos információk állnak rendelkezésre erre vonatkozóan, így az új szabályozás a dioxinra és a PCB-re már együttesen fogalmaz meg határértékeket. A szabályozás a határértékek betartásának elsődleges felelősségét az élelmiszerek és a takarmányok mindenféle kezelőjével szemben kimondja, így a gazdálkodóktól kezdve a feldolgozókon át a kiskereskedőkig, illetve a vendéglátószektorig minden egyes szereplőnek felelőssége van. A határértékek betartását a tagállamok hatóságai ellenőrzik, akik tapasztalataikról jelentést készítenek a bizottságnak. Az új értékekre vonatkozó szabályozást novembertől alkalmazzák. Brüs
szel szándéka szerint a határértékek következő felülvizsgálatát 2008 decemberében végzik el.
A dioxinok különböző ipari folyamatok – például növényvédőszer-, papír-, PVC-gyártás, illetve hulladékégetés – melléktermékeként keletkeznek, míg a PCB-t főként a műanyag-, gumi- és festékgyártásban használják. Súlyos egészségkárosító hatásuk van: hormonális zavart, daganatos, immun- és idegrendszeri megbetegedést, májbetegséget vagy meddőséget okozhatnak. (VG)
A dioxinra vonatkozó szabályozás brüsszeli bejelentése alig pár nappal azután történt meg, hogy több európai országban újabb dioxinfertőzésekre derült fény. A bizottság szóvivője szerint azonban nincs összefüggés a bejelentés időzítése és az új esetek között. Az elmúlt két hétben több mint 650 baromfi- vagy sertéstelepen rendeltek el karantént, jórészt Belgiumban és Hollandiában, illetve néhány gazdaságot Németországban zártak be. A mostani fertőzés – az 1999-es nagy dioxinbotrányhoz hasonlóan – Belgiumból indult ki. A jelenlegi megbetegedés mértéke azonban jóval kisebb, mint hét évvel ezelőtt, valamint ez alkalommal az csak a takarmányt érinti, fertőzött élelmiszert egyelőre nem találtak.

VG

   « vissza

Föoldal mail