CIKKEK

Nincs végelszámolás Bábolnán

A privatizáció előtt eltüntetik a tízmilliárdos adósságot

2006.02.06

A bérelt állami földekre és a növénytermelésre alapozva tovább folytatja tevékenységét az eddig végelszámolás alatt álló, állami tulajdonú Bábolna Zrt. A hazai agrárium zászlóshajójaként emlegetett céget várhatóan privatizálják, de előbb a kormány eltünteti a korábban felhalmozott több tíz milliárd forintos adósságot.

Megszüntette a végelszámolást és a gazdálkodási tevékenység folytatásáról döntött az állami tulajdonú Bábolna Zrt. napokban megtartott közgyűlése, amely egyúttal az 1998 óta a társaságnál dolgozó, korábban vezérigazgató-helyettes Zónáné Czunyi Anikót bízta meg a vezérigazgatói feladatok ellátásával. Információnk szerint a Bábolna Zrt. 13 ezer hektáron kizárólag növénytermesztéssel foglalkozik majd. Ennek érdekében a nemzeti földalapkezelő szervezet (nfa) a társaság használatában lévő állami földek bérleti idejét tíz évről húszra hosszabbítja meg.
A 2004-ben indult végelszámolás megszüntetésének feltétele az volt, hogy a társaság működőképessége helyreálljon. A mostani közgyűlés előzményeként a kormány egy tavaly decemberi határozattal már intézkedett arról, hogy a pénzügyminiszter elengedhesse a cég 2,9 milliárdos tulajdonosi kölcsönét, az ÁPV pedig lemondhasson egy tulajdonába került, 14,9 milliárdos hitelkövetelésről.
A likviditás biztosítása érdekében a cégnek – értékvesztéssel csökkentett módon – el kell adnia kétmilliárd forint kétes és lejárt követelést is egy ÁPV által kijelölt, többségi állami tulajdonú cégnek. Emellett a Bábolna Rt. december 31-ig haladékot kapott arra, hogy 6,5 milliárd forintnyi tulajdonosi kölcsönt viszszafizessen az ÁPV egyik cégének, az Agrárgazdasági Vagyonkezelő Kft.-nek. A költségvetés további 4,5 milliárdos kamatmentes tulajdonosi kölcsönre is lehetőséget nyújt, amelyből az állammal és a bankokkal szembeni bábolnai adósságok egy részét kellene törleszteni.
A Bábolnával kapcsolatos mai koncepció alapvetően különbözik a korábbi kormányzati tervektől, amelyek még lényegében az újonnan létrehozott Bábolna Élelmiszeripari (BÉ) Rt.-re épültek. E cég a vállalatcsoport eredményesen működő egységeiből jött létre 2004-ben: ide helyezték a Bábolna Takarmányipari Kft.-t, a Bábolna Baromfitenyésztő Farm Kft.-t, a győri Pannon Baromfi Kft-t. és az Esca Kft-t., illetve egyes vagyoni és kereskedelmi jogokat. A végelszámolás alá vont „régi” Bábolna Rt.-ben ugyanakkor azokat a tevékenységeket hagyták, amelyek az elmúlt években veszteséget hoztak: a növénytermelést, a víziszárnyas-tenyésztést, a kecskeméti és a békéscsabai baromfi-feldolgozót, valamint a központi adminisztrációt. Az itt hagyott cégek zömét azóta értékesítették, így Bábolnán tulajdonképpen csak a növénytermelési ágazat maradt.
A BÉ-t eredetileg egyben kellett volna eladni, de a társaságra így nem akadt vevő, főként az időközben itt is felhalmozódó veszteségek miatt. Ezért az ide sorolt társaságokat végül külön-külön hirdették meg. Ezzel párhuzamosan merült fel tavaly az az ötlet, hogy a megtisztított „régi” Bábolna Rt.-t a növénytermelésre alapozva mégis fel kellene támasztani. E célt szolgálják most a vállalat több tíz milliárdos tartozásának „eltüntetésére” és a tőkehelyzet rendezésére irányuló kormánydöntések. Szakértők szerint az újraélesztés után napirendre kerül a cég privatizációja is. A társaság értékét a földek utáni uniós területalapú pénzek növelhetik, de hosszabb távon kétséges, hogy az EU ezeket milyen mértékben tartja meg.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail