CIKKEK

Járvány fenyeget

2006.01.12

Járványt okozhat a H5N1 madárinfluenza-vírus Törökországban - figyelmeztetett az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete (FAO). Kínában és Romániában újabb fertőző gócokat találtak.

Juan Lubroth, a FAO egyik munkatársa szerint a vírus továbbterjedhet állatokra és emberekre, ha nem szigetelik el szigorúan a fertőzött településeket. Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, Marc Danzon az MTI szerint megfelelőnek és kielégítőnek nevezte azokat az intézkedéseket, amelyeket a török hatóságok tettek a madárinfluenza megfékezésére. Az igazgató szerint az a legfontosabb, hogy a török lakosság, főleg a fertőzött területeken élők tudatában legyenek, hogy milyen veszélyt jelent a beteg vagy elhullott szárnyasok és az emberek közti érintkezés.

A Duna-deltától nyugatra fekvő két romániai faluban is madárinfluenzaszerű megbetegedéseket észleltek baromfiak között. A falvak köré egészségügyi kordont vonnak, a településeken pedig az összes szárnyast elpusztítják. Kínában is újabb fertőzést találtak. Az ország délnyugati részén a napokban 16 ezer csirke pusztult el a fertőzés következtében. A hatóságok további 42 ezer szárnyast elpusztítottak.

Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail