CIKKEK

A malátagyár hitelezői már csak a készpénznek hisznek

2006.01.12

A legnagyobb magyar malátagyár csődje megrengetheti az árpatermelőket. A hitelező termelők szerdai mezőkövesdi fórumán a gazdák képviselői arra jutottak, hogy a sok ígérgetés után már csak a készpénznek hisznek.

Egyelőre nem tisztázott ok miatt hónapok óta fizetési nehézségekkel küszködik a német kézen lévő dunaújvárosi székhelyű Albadomu Maláta Bt. A cég hétfőn Budapesten a csődeljárást megindító kérelem beadása előtti egyeztetést tart hitelezőivel.

Az összesen 6,6 milliárd forint hiteltartozást, kifizetetlen számlát felhalmozó cég vezetése már minden lehetőséget eljátszott - állította lapunknak Pataki László, a ki nem fizetett alföldi és észak-magyarországi termelők megbízott képviselője.

A sörárpatermelő gazdálkodók Mezőkövesden tegnap arról tanácskoztak, milyen álláspontot képviseljenek a jövő heti csődegyeztetésen. (Megtudtuk, a német anyacég egyik tulajdonosa, Helmut Weissheimer kedd délután két napra Magyarországra érkezett. Képviselője megígérte, hogy lapunknak írásban nyilatkozik. - A szerda esti tárgyalások eredményéről lapunk baudapesti kiadása számolt be "Alkut kötöttek a termelők a malátagyárral" címmel.)
Az Albadomu szerdán minden hitelezőjének körfaxot küldött. A körfax trükkös, mert viszonválaszt kér, de aki az aláírt választ visszaküldi, egyben hozzájárul a csődeljárás megindításához. Az Albadomu arra biztatja a hitelezőket, hogy járuljanak hozzá a 90 napos fizetési haladékot biztosító csődeljárás megindításához, mert a folyamatos termelés mellett képesek minden hitelező számára megfelelő helyzetet teremteni, ellenkező esetben nem kizárt, hogy felszámolási eljárás során örökre elvész a tartozás.

Sipőcz András, a Magyarországi Sörárpatermelők Szövetségének vezetője azt mondta: ennek a cégnek már egyetlen szem árpát sem adnak, és ígéreteiben sem bíznak. A hoppon maradt termelők szempontjából a legkedvezőbb az lenne, ha a Weissheimer-csoport eladná a gyárát. A tegnapi mezőkövesdi összejövetelen egyébként a termelők abban maradtak, hogy a fennálló 1,8 milliárd forintos árpaadósság fejében vállalják a a bőcsi és a dunaújvárosi malátagyár tulajdonba vételét is. Így az ország legnagyobb malátafeldolgozója tovább termelhetne.

Pataki László is azt mondta, hogy a termelők már nem hisznek az Albadomu vezetésének. Hozzátette, nagyobbak lennének a veszteségeik, ha novemberben még szállítottak volna árpát acégnek. Miután magyar árpát már nem kaptak, ezért Csehországból, Szlovákiából, Romániából és Bulgáriából vásároltak. Elmondta, hogy november 17-én, december elsején és 16-án már kaptak írásban ajánlatot az adósság egyedi rendezésére. Ezeknek még hittek, de semmi nem történt. Sipőcz András szerint a napokban csak akkor gyorsultak fel az események, amikor sikkasztás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes elleni feljelentést helyeztek kilátásba.

Pataki szerint a hétfői egyeztetés az Albadomu számára akkor végződhet kedvezően, ha 8-10 millió euró készpénzzel jelenik meg a német tulajdonos.

Amint szerdai cikkünkben megírtuk, Juhász Gábor, egy vélhetően francia, egyelőre nevének titokban tartását kérő malátagyártó cég megbízottja olyan vételi ajánlatot tett, amely egyben az adósságrendezésre is korrekt ígéretet tartalmaz.

A mezőkövesdi fórum résztvevői megismerték az ajánlatot, és ahogy Pataki összegezte a véleményeket, számukra elfogadható, de minden azon múlik, hogy a Weissheimer-csoport mit szól az ajánlathoz.

Czauner Péter - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail