CIKKEK

Alábecsülik a fertőzések számát

Svéd tanulmány a madárinfluenzáról

2006.01.11

Törökországban újabb madárinfluenzás eseteket találtak, a magyar hatóságok szerint nem kell utazási korlátozásokat bevezetni.

Négy újabb madárinfluenza-gyanús megbetegedést jelentettek tegnap Törökország délnyugati részéből. A helyi hatóságok elővigyázatosságból elrendelték az összes háziszárnyas kiirtását. Isztambulban ugyanakkor kiderült, hogy a nagyváros európai részén madárinfluenza gyanúja miatt megvizsgált húsz személy egyike sem fertőződött meg a vírussal - jelentette a CNN Türk tévéadó. Törökországban 12 embert kezelnek a H5N1-vírus okozta fertőzés miatt. Japánban is felütötte a fejét a betegség, igaz, annak enyhébb változata: 77-re tehető azok száma, akik megbetegedhettek a H5N2-vírusban.

Nem kell védőintézkedéseket vagy utazási korlátozást bevezetni a törökországi madárinfluenzás megbetegedések miatt - nyilatkozta az MTI-nek Bujdosó László országos tiszti főorvos tegnap. A Törökországba utazóknak azt javasolják, hogy a magyarok kerüljék a baromfifélékkel való érintkezést. Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese szerint a tranzitforgalom nem növeli az állat-egészségügyi kockázatot, mert a vírus nem olyan ellenálló, hogy túléljen egy ilyen utat. Élelmiszert eddig sem lehetett, és ezután sem lehet behozni a személyes poggyászban, a feketekereskedelemben pedig ugyan eddig is bejuthatott volna a vírus, de ez nem történt meg.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban tegnap délután összeült az influenzapandémiás bizottság. A testület üléséről a mai kormányülés után adnak tájékoztatást.

A BBC tegnap meglepő tanulmányt közölt a betegséggel kapcsolatban. Svéd kutatók közel 46 000 embert kérdeztek meg Vietnamban arról, hogy az elmúlt néhány hónapban átestek-e valamilyen betegségen, és ha igen, milyen tüneteik voltak. A felmérés szerint 8149 ember számolt be influenzaszerű tünetekről, közülük 650-750 eset vélhetően fertőzött madarakra vezethető vissza. Anna Thorson, stockholmi Karolinska Intézet munkatársa szerint jóval több ember betegedett meg a fertőzött madarak miatt, mint ameny-nyi a hivatalos jelentésekben szerepel. Az is kiderült azonban, hogy a fertőzés sok esetben viszonylag enyhe lefolyású volt. Neil Ferguson angol professzor (londoni Imperial College) szerint vérminták vizsgálatával dönthető el, hogy a svéd kutatók feltételezése mennyire helytálló - mintát azonban nem vettek a megkérdezettektől. Ferguson szerint az eredmény inkább érdekes, mint tudományosan megalapozott.

Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail