CIKKEK

Álcázott lett a szlovák liszt

Külön helyet kap a magyar áru egyes kiskereskedelmi egységekben

2006.01.11

Magyar terméknek álcázott gyenge minőségű szlovák lisztek jelentek meg a hazai boltokban – állítja a malomipar. A szlovákként forgalmazott árukról tavaly kiderült, hogy esetenként kifogásolható összetételűek. Egyes üzlethálózatok ugyanakkor ma már elkülönítetten igyekeznek árusítani a bevizsgált magyar liszteket.

A figyelemfelkeltés eredményeként értékelik a hazai molnárok, hogy ma már egyes élelmiszerüzletek megkülönböztetett helyeken árusítják a magyar liszteket. Makay György, a Gabonaszövetség tanácsadója elmondta: tapasztalataik szerint a Penny Market bolthálózat üzleteiben piros táblák jelzik, hol találhatók bevizsgált minőségű hazai termékek.
Az ügy előzménye, hogy tavaly olyan szlovák finomlisztek jelentek meg a magyar üzletekben, amelyek az élelmiszer-ellenőrző hatóságok vizsgálatai szerint nem feleltek meg a hazai minőségi előírásoknak. Az importáruk csomagolásán szereplő magyar nyelvű jelölések alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére is. Ezért a malomipar még tavaly felhívta az élelmiszerláncok és a vásárlók figyelmét, hogy egyes külföldi gyártók a feltüntetettnél roszszabb liszteket hoznak forgalomba a hazai piacon (VG, 2005. október 26.)
A kedvező változások mellett ugyanakkor az is megállapítható, hogy a kifogásolható minőségű importlisztek nem tűntek el a magyar polcokról – mondta Makay György. A szövetség tapasztalatai szerint a CBA bolthálózat saját márkás termékként forgalmaz olyan szlovák finomlisztet, amelynek 24 százalékos sikértartalma elmarad a minimum 27 százalékot előíró hazai követelményektől.
A CBA összesen hatkamionnyi (120 tonna) lisztet kapott Szlovákiából, ám mire bevizsgáltatta, és kiderült, hogy a minimumnál kevesebb a sikértartalma, kétkamionnyit már eladtak. A többit visszaküldték a szlovákiai szállítónak – mondta lapunknak Maybauer Krisztina kereskedelmi vezető. (A bevizsgálást a MAH-Controll Kft. végezte.) Hozzátette: saját márkás termékeik csak magyar forrásból, az Abomill, illetve a Cerbona Rt.-től származnak.
Az egyik szlovák társaság terméke úgy jelenik meg „magyar finomlisztként” a Penny Market üzletek piros táblái alatt, hogy a behozott áru csomagolásán egy salgótarjáni vállalkozás szerepel forgalmazóként. E megoldást lehetővé teszi, hogy az uniós és a hazai szabályozás szerint a gyártót a zacskókon nem kötelező feltüntetni, de – állítja az érdekképviselet – a termék jelölése alapján a szlovák malom beazonosítható.
Ez utóbbi cégtől származnak azok a Penny Marketben árusított szlovák eredetű réteslisztek, amelyek sikértartalma és szemcsézettsége elmaradt a magyar követelményektől. A szövetség az ügyben bejelentést tett a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek, amely azonban – állítja Makay György – csak meghatározott díjfizetés ellenében vállalkozott volna a minőségvizsgálatokra.

HAZAFI LÁSZLÓ - VG

   « vissza

Föoldal mail