CIKKEK

Az üzleti élet készül a madárkórra

2006.01.11

A madárinfluenza nemcsak lakossági, közegészségügyi probléma, hanem a globális termelési és elosztási folyamatok megbénításával fenyegető veszély – emlékeztet az üzleti világ megelőző intézkedéseit elemző írásában a Financial Times.
Az üzleti világ felkészülésében szemlátomást a HSBC jár az élen. A madárinfluenza eredeti elterjedési helyén, a délkelet-ázsiai térségben különösen aktív bankház arra számít, hogy az emberek között is terjedő vírusmutáns megjelenése után a teljes személyi állomány felének kiesésével kell szembenéznie. A BBC idézi a pénzintézet válságkezeléssel foglalkozó vezetőjét, aki kijelentette, hogy tömegméretekben dolgozzák ki az otthonról való munkavégzés műszaki feltételeit. Bob Piggott elmondta: a hagyományos – telefonos, faxos, e-mailes kapcsolatokon kívül – a telekonferencia és a mozgóképi átvitel minden lehetőségét figyelembe veszik, amikor igyekeznek megteremteni az irodától távol végzett munkához szükséges körülményeket. A bank szerint több más hitelintézet is a lehető legroszszabbra készülve dolgozza ki az adott helyzetre vonatkozó válságkezelési tervét.
A HSBC elképzeléseit ismertetve a BBC emlékeztet, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csak 25 százalékos megbetegedési rátával számol. A Financial Times brit kormányzati előkészületeket ismertet, ezek szerint egyidejűleg 8 százalék körüli, kumuláltan pedig 25 százalékos megbetegedési aránnyal kell számolni. A brit lap beszámol arról is, hogy jó konjunktúrájuk van az üzleti tevékenység folytonosságát fenntartásával foglalkozó tanácsadó cégeknek. Máris folytatnak például felkészülési gyakorlatokat olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az áramtermelés, a távközlési szolgáltatás vagy a kiskereskedelem.
A brit kormány polgári védelemmel foglalkozó apparátusa szerint jó ütemben haladnak a megelőző és felkészítő intézkedésekkel a közüzemi szektorokban, a bankszférában, illetve a segélyszervezeteknél. Míg az adott helyeken általában voltak azonnal alkalmazható tervek olyan rendkívüli eseményekre, mint árvizek, terrortámadások vagy számítógépes rendszerek összeomlása, tömeges járvány miatti kiesésekre az utóbbi évtizedekben sehol sem számítottak. Hiányosnak tartják ugyanakkor a felkészülést a tömegközlekedésben és az áruszállításban, ez utóbbi azért veszélyes, mert egy nagyobb logisztikai zavar tömeges élelmiszerhiányhoz vezethet.
A Financial Times szerint a cégek nagy része túlságosan elvontnak és távolinak tartja a veszélyt ahhoz, hogy a napi égető feladataik mellett túl nagy energiát fordítsanak a járvány kivédését célzó felkészülésre.
Az Európai Unió a délkeleti irányból fenyegető fertőzés veszélyére egyelőre azzal reagál, hogy szigorítja a kritikus termékek – például a kezeletlen madártollak – bevitelét Törökországból és a térség államaiból (Örményországból, Azerbajdzsánból, Grúziából, Iránból, Irakból és Szíriából). A bizottság emellett az év elején kiadott egy figyelmeztetést, amelyben felszólította Ankarát, hogy tegyen lényeges erőfeszítéseket az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági normák szigorítására. Brüsszel egyúttal bizakodását is kifejezte, hogy erre Törökország képes lesz.

VG

   « vissza

Föoldal mail