CIKKEK

Állami milliárdokból újjáéled a Bábolna Rt.

2006.01.06

A belepumpált állami milliárdoknak köszönhetően tovább működhet a Bábolna Rt. Ám a régi-új cég már cseppet sem emlékeztet korábbi önmagára, kizárólag növénytermesztéssel foglalkozik majd.

Nagyvonalú karácsonyi ajándékot adott a kormány a Bábolna Rt.-nek. A magyar mezőgazdaság süllyedőfélben lévő zászlóshajóján tátongó lékeket befoltozták, így a patinás társaság megmenekül a végelszámolástól. A kormány ezzel a lépéssel tulajdonképpen elismerte: korábbi privatizációs elképzeléseit nem lehet megvalósítani. Az új tervek szerint egy növénytermesztéssel foglalkozó agrárcég kerülhet majd magánkézbe.

A kabinet december 23-án hozott határozata értelmében a Bábolna Rt.-nek nem kell viszszafizetnie az ÁPV Rt. által korábban folyósított 2,9 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt, de a vagyonkezelő lemond a 14,9 milliárdos hitelköveteléséről is. Az agrárcég likviditási helyzetének javítása érdekében újabb, 6,5 milliárdos hitelt kapott. Ebből 4,5 milliárdot az ÁPV Rt. ad, de nem közvetlenül a Bábolna Rt.-nek, hanem az Agrárgazdasági Vagyonkezelő Kft.-nek. Ez a cég aztán - kétmilliárddal megtoldva - folyósítja a kölcsönt a Bábolna Rt.-nek. Az agrárcég a kapott hitelből csak kétmilliárddal rendelkezhet szabadon, hiszen 1,5 milliárd forintot tulajdonosi kölcsönének, hárommilliárdot pedig banki adósságainak törlesztésére kell fordítania. A kormány a termeléshez szükséges, körülbelül 13 ezer hektár föld sorsáról is rendelkezett. A korábban megkötött haszonbérleti szerződéseket a földtörvény értelmében az agrártárcának úgy kellett módosítania, hogy a területeket ne tíz, hanem húsz évig művelhesse a Bábolna Rt.

Az ÁPV Rt. kényszerhelyzetben volt. Ha nem segít a cégen, és azt felszámolják, a vagyonkezelőnek kellett volna törlesztenie nagyjából 20 milliárdos adósságait. Ezzel a megoldással legalább remény marad arra, hogy a privatizáció során a Bábolna Rt.-be ölt milliárdok legalább részben megtérülnek.

A kabinet mostani döntésével felülírta korábbi elképzeléseit. Az eredeti tervek szerint ugyanis az életképesnek tartott Bábolna-leánycégeket a Bábolna Élelmiszeripari Rt.-be (BÉ) vonták össze, hogy azokat magánkézbe tudják adni. Az így befolyó összegből fizették volna vissza a szebb napokat látott társaság negyvenmilliárdra rúgó tartozását. A "régi" Bábolna Rt.-t viszont végelszámolták volna.

Csakhogy a BÉ egészben nem kellett senkinek. A leánycégeket végül külön-külön privatizálták, a Bábolna Rt. pedig ennek köszönhetően megmenekült a végelszámolástól. A nemrégiben létrehozott BÉ-t viszont megszüntetik, mert nincs rá szükség.

A tervek szerint a "régi Bábolna" újra erőre kaphat. Megszabadult veszteséges vállalkozásaitól és tartozásaitól, így most már kizárólag a növénytermesztésre koncentrálhat. Ez pedig - ellentétben a baromfitartással és -feldolgozással - az uniós földalapú támogatásoknak köszönhetően nem számít rossz üzletnek. Valószínűleg e tény miatt már többen is érdeklődnek a Bábolna Rt. megvásárlása iránt, ám azt egyelőre nem tudni, a kormány még a választások előtt rászánja-e magát a privatizációra. (M. I. A.)

Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail