CIKKEK

Drágulhatnak az agrártermékek

A cukor, a kávé és a gumi is figyelőlistás az idén

2006.01.06


Ebben az évben főleg az agrártőzsdéken számítanak erősebb áremelkedésre az elemzők, amelyet a globális feleslegek hosszabb ideje tartó apadása indokol. Ezt a várakozást erősíti a növényvédő szerek és a műtrágya, illetve a gyapotot, növényi kaucsukot helyettesítő szintetikus termékek drágulása is.

A fémek és energiahordozók árrobbanása után 2006 már az agrárnyersanyagok éve lehet az árutőzsdéken a mind feszítettebb kínálati helyzet miatt – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ráadásul a globális feleslegek több terméknél már hosszabb ideje apadnak, alkalmanként akár konkrét kínálatszűkéhez is vezetve. Erre utalnak a legutóbbi árupiaci fejlemények is. Az egyesült államokbeli árutőzsdéken például szerdán a nyerscukor határidős ára nőtt a legjobban – közel öt százalékkal–, miután Brazília nádtermése a korábban vártnál is kisebb lehet a legújabb hivatalos előrejelzés szerint.
A nyerscukor, a robusta kávé és a növényi kaucsuk dollárbázison már tavaly is 50 százalékot meghaladóan drágult, ám az idén más terméknél is lehet nagyobb ütemű áremelkedés. Erre lehet példa a gyapotpiac, ahol az időjárási vagy költségokokból várható termeléskiesések mellett a helyettesítő szintetikus termékek – a felfutó nyersolajárak okozta – drágulása is felhajtó erő lehet, éppúgy, mint a növényi kaucsuk esetében. A kávépiacokon elsősorban a főleg ázsiai és afrikai eredetű kávétípus, a robusta jegyzései maradhatnak lendületben.
Londonban ezen a héten újra 1200 dollár fölé drágult tonnája, több mint 70 százalékkal meghaladva a tavaly január eleji szintet. Erre legutóbb nyár elején volt példa, amikor 1295 dolláron tetőztek a jegyzések. A robusta legnagyobb szállítója, Vietnam termelése ugyanis az elmúlt évekbeli átlaghoz képest mintegy 25 százalékkal – 600-630 ezer tonnára – apadhat a szeptemberben záruló folyó idényben. A hiányspekulációknak kedvez, hogy a helyi termelők és kereskedők jelenleg – az exportárak további emelkedésében bízva – visszafogják eladásaikat.
A búza globális készletei is szűkülhetnek, ám Chicagóban egyelőre csak a múlt évi tíz százalék körüli drágulással számolnak.

VG

   « vissza

Föoldal mail