CIKKEK

"Túlélte" Hongkongot a WTO

2005.12.19

Az ellenérdekelt csoportok Hongkongban elért kompromisszumával sikerült új életet lehelni a kereskedelmi liberalizációs tárgyalások már bukottnak hitt dohai fordulójába. A kölcsönös engedmények nyomán van esély arra, hogy a már amúgy is egyéves késésben lévő WTO-körtárgyalásokat 2007-ben lezárják.
A Világkereskedelmi Szervezet 149 tagállama által vasárnap elfogadott egyezség részeként a fejlett államok legkésőbb 2013-ig kifuttatják az agrárexporthoz folyósított támogatásokat. A fejlődő államok gyapottermelőinek követelése nyomán az Egyesült Államok kormánya vállalta, hogy nyersanyagkivitelének támogatását gyorsított ütemben és rövid idő alatt leépíti. A közvetlen támogatás felszámolása mellett a tagállamok 2006-ban rendezik az exporthitelek, a hitelgaranciák és -biztosítások formájában nyújtott kedvezményeket. Az elfogadott rendezés ugyanakkor nem érinti a belföldi ártámogatásokat, amely ellen néhány fejlődő állam utólag is nemtetszését fejezte ki.
A tagállamok igyekeztek megfelelni a „fejlesztési forduló” szellemének, és a legszegényebb 32 ország számára 2008-tól maradéktalan mentességet adnak a tagállamok mindenféle vámra és mennyiségi korlátozásra.
Mérsékelt sikerként értékelte a megállapodást lapunknak nyilatkozva a magyar küldöttség vezetője. Szanyi Tibor, a gazdasági tárca politikai államtitkára ezt a többi között azzal indokolta, hogy nem állt le a dohai liberalizációs forduló, illetve hogy az EU eddigi elkötelezettségének megfelelően ismét deklarálta, hogy 2013 az a dátum, ameddig a vámok lebontását végre kell hajtani.

VG

   « vissza

Föoldal mail