CIKKEK

Az állam ingyen visszaadja az agrárüzletrészeket

2005.12.15

Térítés- és tehermentesen (adó-, illeték- és járulékfizetési kötelezettség nélkül) visszaadja az ÁPV Rt. az Orbán-kormány idején felvásárolt üzletrészeket a mezőgazdasági szövetkezeteknek – derül ki a szövetkezetekről készült, parlament előtt lévő új törvényjavaslatból. Mint ismert, az előző kabinet mintegy 62 milliárd forintnyi „papírt” vett meg 700 gazdaság nyugdíjas tagjaitól és úgynevezett kívülálló tulajdonosaitól az 1992-es vagyonnevesítéskor meghatározott névértéken. A 2002-es választási kampányban győztes MSZP–SZDSZ koalíció az üzletrészek (kedvezményes) visszaadását ígérte, de máig nem történt semmi. (A kormány a vételi akció folytatásaként a működő szövetkezetek aktív tagi üzletrészeinek megvételét, a megszűntekben pedig a volt tulajdonosok kárpótlását is kilátásba helyezte, de vállalásainak költségvetési okokból eddig nem tett eleget.)
Januártól juttatjuk vissza az üzletrészeket a szövetkezeteknek „ingyen és bérmentve” – nyilatkozta lapunknak Gráf József agrárminiszter. Hozzátette: az autópálya-építés finanszírozási elszámolásáról szóló uniós vita kihatott az üzletrészügyre is. A kormány eleinte 49 éves vagyonkezelésbe (lízingbe) kívánta adni az államosított üzletrészvagyont, de időközben kiderült: így sem lehetett volna megúszni, hogy a tranzakció később ne növelje a költségvetési hiányt. Ezért a pénzügyminiszterrel úgy határoztunk, hogy az üzletrészeket már a jövő évi hiány „terhére” megkaphatják a szövetkezetek – indokolta a döntést Gráf József.
Az agrárminiszter úgy tájékoztatta lapunkat, hogy most 26-27 milliárd forintnyi üzletrész visszaadásáról van szó. (Ágazati szakértők szerint a fennmaradó „papírok” nagy részét az időközben bekövetkezett szövetkezeti csődök és felszámolások vitték el.) A kormánynak az az elvárása, hogy az átadott üzletrészek ne néhány emberé legyenek, hanem azokból valamennyi tulajdonos részesedhessen. Az eredeti elképzelések szerint a tranzakciót jövő év június 30-ig kellett volna végrehajtani, de egy módosító indítvány március 31-re (vagyis a parlamenti választások előtti időszakra) hozta előre a lebonyolítási határidőt. (A kormány ezzel párhuzamosan most egy kárpótlási akciót is tervez, amelynek keretében a névérték 30 százalékán venné meg a volt üzletrészeket a csődbe ment szövetkezetek egykori tulajdonosaitól.)
Az új szövetkezeti törvényjavaslat szerint az ingyen megkapott üzletrészeket a működő gazdaságoknak átmenetileg az úgynevezett fel nem osztható vagyonba kell helyezniük. A jogszabályi koncepció ugyanakkor rögzíti, hogy a szövetkezeti üzletrészeket legkésőbb 2007. június 30-ig meg kell szüntetni, illetve úgynevezett befektetői részjegygyé kell átalakítani. Ezzel párhuzamosan a gazdaságoknak közösségi alapot kell létrehozniuk, amelyből a későbbiekben különböző szociális feladatokat finanszírozhatnak. A jövőre visszavett állami üzletrészeket is be kell vonniuk, és azok értékét a közösségi alapokba kell helyezniük.
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szövetkezetbarát és bátor lépésnek minősíti a törvényjavaslatban rögzített kormányzati szándékokat – közölte Filipsz László, a szervezet titkára. Szerinte az a leglényegesebb, hogy a szövetkezetek mentesülnek az üzletrészátvétel terhei alól. További garanciát teremt, hogy a közösségi alapok felhasználását az országos szövetkezeti szövetségek ellenőrizhetik. A szövetkezetek közgyűléseinek kell eldönteniük, mely érdekképviseletet hatalmazzák majd fel a kontrollra – mondta a titkár.

HAZAFI LÁSZLÓ - VG

   « vissza

Föoldal mail