CIKKEK

Szükségtárolókban a kukorica

2005.12.09

Körülbelül egymillió tonna takarmánykukoricát szükségtárolókban helyeztek el a gabonatermelők, mivel egyelőre nincs elegendő minőségi raktáruk – közölte Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Tájékoztatása szerint az átmeneti megoldások nem jelentik azt, hogy a betakarított termény a szabad ég alatt lenne. A szükségraktárak fedettek, de a különböző hiányosságok miatt az árut előbb-utóbb át kell majd szállítani jobb minőségű tárolókba – mondta az elnök.
A GOSZ összesítései szerint az idei kukoricatermés elérheti a 9 millió tonnát is. A gazdálkodók eddig a termény 90 százalékát takarították be, vagyis mintegy 8 millió tonna árut vittek a raktárakba. Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy a még kinn lévő, 10 százaléknyi kukorica zöme a télre is a földeken marad. Ez azonban nem számít rendkívüli eseménynek, mivel a termelők különböző okokból a tengeri egy részét más években is a területeken hagyják – állítják szakértők.
Eddig csupán Tolna, Somogy és Békés megyéből érkeztek hírek arról, hogy egyes mezőgazdasági üzemek az árut sehogyan sem tudják elhelyezni – mondta Vancsura József. Hozzátette: átmenetileg összesen 300-400 ezer tonna kukorica tárolásánál adódhatnak gondok, de ezeket fel lehet számolni, ha a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) befejezi a szükséges terményminősítési munkálatokat. Ezt követően a termelők az MVH intervenciós tárolóiba szállíthatják majd a tengerit.
Mint ismert, a november elsejétől kezdődött újabb intervenciós ciklusban Brüsszel a gabonát 101,31 eurós (mintegy 25 ezer forintos) tonnánkénti felvásárlási áron veszi meg. Információink szerint az ágazati szereplők máig mintegy 1,5 millió tonna árut ajánlottak fel, és az FVM összesen 4 milliós felkínálásra számít. A piaci kukoricaár ma tonnánként 18–22 ezer forint között mozog, attól függően, hogy az ország egy-egy régiójában milyen a kereslet-kínálat.
A raktártulajdonosok (kereskedők) egy része arra törekszik, hogy a gazdáktól olcsón megvett terményt később maga ajánlja fel az intervencióra. Egyesek így töltik fel azokat a tárolókat is, amelyek költségvetési támogatásokból a közelmúltban épültek – tudtuk meg.

VG

   « vissza

Föoldal mail