CIKKEK

Aggályos az olasz húsimport

Az unióban hatszázezer munkahely szűnhet meg a tervezett vámcsökkentések miatt

2005.11.30


Nem értenek egyet a hazai szakmai szervezetek azzal, hogy Brüsszel kedvezményes marhahúsimportot engedélyezzen Dél-Amerikából egy olasz cégnek. A behozatallal szembeni általános magyar aggodalmakat növelik a WTO-nak tett uniós agrárvám-csökkentési javaslatok is.

Állásfoglalást kért Brüsszel Magyarországtól (is) arról, elfogadhatja-e egy olasz cég kedvezményes marhahúsimport iránti kérelmét – tudta meg a Világgazdaság. Információink szerint az olasz Inalca SpA nevű társaság Dél-Amerikából (Brazíliából és Argentínából) származó friss, hűtött és fagyasztott termékeket szállítana az unióba, hogy azokból úgynevezett vámfelügyeleti eljárás alatt konzerveket készíthessen. A társaság lényegében amiatt fordult Brüsszelhez, hogy az EU-s vámok alkalmazása alól részleges felmentést kaphasson.
Az importőr cégnek a kivételes engedményekre azért lehet szüksége, mert a mai normál vámszint mellett a behozatalra nem nyílhatna esélye. Brüsszel az importhoz egyes relációkban kedvezményes kontingenseket állapít meg, a normál uniós vámok viszont magasak. A friss húsra mintegy 3, a fagyasztott húsra 2,2 eurós kilónkénti súlyvám vonatkozik, amelyet még úgynevezett százalékos értékvám is kiegészít. Ezek együttesen gazdaságtalanná teszik a behozatalt.
Értesüléseink szerint az ügy megosztja az uniós tagállamokat, mivel már több egyetértő és ellenző állásfoglalás is született. Az agrártárca arról tájékoztatta lapunkat, hogy Magyarország a hét második felében az ágazati szakmai szervezetek véleményének ismeretében alakítja ki állásfoglalását. Információink szerint a meghatározó uniós érdekképviseletek már elutasították az importötletet.
A Vágóállat és Hús Terméktanács nem támogatja a kedvezményes behozatalt, mert a mostani egyedi ügy később „lavinaeffektust” válthat ki – közölte Zádori László, a szervezet titkára. Hasonlóan nyilatkozott lapunknak Remény Ervin, a Vállalkozó Húsiparosok és Húskereskedők Szövetségének ügyvezető alelnöke. Hozzátette: most a magyar marhahúspiacon viszonylagos egyensúly és kedvező ártendencia érvényesül, ezért az ágazati szereplők különösen tartanak azoktól az importakcióktól, amelyekben sem a húsminőség, sem a húsár, sem a húsmennyiség nem ismert.
Ma az uniós húságazatban fokozódó feszültséget okoznak a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) folyó tárgyalások is, amelyeken Brüsszel exportszubvenció-csökkentő és importkönnyítő lépéseket helyezett kilátásba. A European Meat Platform elnevezésű érdek-képviseleti csúcsszervezet szerint több mint 600 ezer EU-s húsipari munkahely szűnhet meg a jelenlegi 2,7 millióból, ha az Európai Bizottság végrehajtja terveit. Az elképzelések ugyanis ellehetetlenítenék az exportot, és súlyos belpiaci pozícióvesztést okoznának az uniós húsipari cégeknek.
A WTO-tárgyalások keretében Brüsszel – a nagy húsexportőr harmadik országoknak tett komoly engedményként – a jelenlegi 23-ról 12 százalékra csökkentené az átlagos agrárvámszintet. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a megállapodás kizárólag kölcsönösségen vagy más gazdasági területeken kapott kedvezményeken alapulhat. A közösségi statisztikai hivatal adataiból mindenestre kiderül, hogy az EU-s húsimport több mint húsz százalékkal nőtt 2000 óta, és tavaly elérte a 4,3 milliárd eurót. A kivitel ebben az időszakban hét százalékkal, 4,6 milliárdra csökkent.
Az EU korábbi importkönnyítései főként a marhahússzektort érintették, de a most tervezett változtatások már érzékenyen hatnának a sertéságazatban is – vélte Zádori László. Véleménye szerint a húsbehozatal itt is jelentősen nőne, és ez Magyarországon is „megrázó eseményekkel járna”. Más szakértők ez esetre újabb cégbezárásokat vetítenek előre a sertés- és marhavágással (darabolással) foglalkozó 430 hazai üzem, illetve a 260 húskészítménygyártást végző vállalkozás körében.

HAZAFI LÁSZLÓ - VG

   « vissza

Föoldal mail