CIKKEK

Jön a birtokfejlesztési kölcsön

A támogatás révén nem egészen négyszázalékos az ügyfelet terhelő éves kamat

2005.11.25


Decembertől elérhető a kamattámogatás mellett nyújtott birtokfejlesztési kölcsön az FHB Földhitel- és Jelzálogbanknál. Az ötvenszázalékos állami kamattámogatás az ügyfeleknek évi nem egészen négyszázalékos kamatterhet eredményez.


December elsejétől elindítja birtokfejlesztési kölcsönkonstrukcióját az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Gyuris Dániel vezérigazgató. A minimum egymillió, legfeljebb 50 millió forint összegű hitel legalább egy hektár területű termőföld megvásárlásához vehető igénybe, a futamideje 5 és 20 év közötti lehet. Ami a hitel költségeit illeti: az éves kamat ötéves kamatperiódus esetén 7,85 százalék, tízéves kamatperiódusnál pedig ennél 5 bázisponttal alacsonyabb. (Ennek – az állami kamattámogatás révén – az adós az 50 százalékát fizeti meg.) A teljes hiteldíjmutató értéke – 5 millió forintos kölcsön, 20 éves futamidő és 37 500 forintos értékbecslési díj figyelembevételével – 10,67 és 10,77 százalék között mozoghat. A jelzálogbank várhatóan e konstrukciónál is számíthat majd partnereire. Eddig 104 takarékszövetkezet jelezte, hogy együttműködne a hitel értékesítésében, és a jelenlegi partnerbankok részéről is élénk érdeklődés mutatkozik.
Gyuris Dániel szerint az új konstrukció révén adott a lehetőség arra, hogy a termelők piaci alapon, tisztán a fedezetet alapul véve juthassanak támogatott hitelhez, és – a bérletnél előremutatóbb megoldást választva – növelhessék birtokméretüket. A vezérigazgató ugyanakkor minden érintettet óvott attól, hogy túlzott várakozásokat tápláljon a konstrukcióval szemben: egyrészt az nem jelenthet azonnali megoldást a birtokszerkezeti problémákra, másrészt a pénzintézetek csak a prudenciális szempontokat maradéktalanul figyelembe véve helyezhetnek ki kölcsönt.
Az összesen 18 milliárdos hitelösszegig rendelkezésre álló állami támogatás kapcsán a vezérigazgató kifejtette: induló konstrukcióról lévén szó, nehéz megbecsülni, hogy a keret meddig lesz elég, ám ha jól halad az értékesítés, ezt az összeget 2006 első fél évének végéig kihelyezhetik.

Barát Mihály - VG

   « vissza

Föoldal mail