CIKKEK

Megállapodás az uniós cukoripari reformról

2005.11.25

Az eredeti javaslatnál enyhébb, a magyar reményeket viszont valamivel meghaladó – 36 százalékos – cukorár-csökkentésről állapodtak meg az uniós tagországok mezőgazdasági miniszterei. Cserébe a kieső jövedelmek kompenzálása a 60 százalékos bizottsági javaslathoz képest 64,2 százalékos lehet.
Gráf József földművelésügyi miniszter azzal kommentálta az eredményt, hogy bár nem sikerült maradéktalanul érvényesíteni a magyar törekvéseket (az árcsökkentésnél a magyar fél 35 százaléknál húzta a plafont), viszont a következményeket kipárnázó intézkedésekben fontos eredmények születtek.
Így a szerkezetváltásra a gyártóknak elkülönített segély legalább 10 százalékát nemzeti hatáskörben a cukorrépa-termelők számára tarthatják fenn. Maga az árcsökkentés kettő helyett 4 év alatt megy végbe, és ez idő alatt a piaci intervenció is megmarad, sőt az intervenciós ár a referenciaár 80 százaléka lehet (eddig 75 volt), a mennyiség pedig négyszázról hatszázezer tonnára nőhet.
Fontos fejlemény még, hogy az édesítőszerként használt izoglükóz előállításában összesen 300 ezer tonnányi növelésre lesz mód, ebből 27 százalék Magyarországot illethet. Mindez a hazai piacon mintegy 300-350 ezer tonna kukorica felvásárlására generálhat keresletet.
bÖsszességében Gráf arra számít, hogy a mintegy 60 ezer hektáros magyar cukorrépatermő területből 5-10 ezer hektáron kell majd áttérni más termékre, az öt magyarországi cukorgyárból pedig valószínűleg egynek kell majd becsuknia kapuját. Igazából még ez sem szükségszerű, mert ha például átállnak bioetanol-termelésre, akkor még támogatást is kaphatnak. A gyárbezárás miatt kieső kvóta 25 százalékát amúgy térítésmentesen át lehet adni más hazai termelőknek.

Fóris György - VG

   « vissza

Föoldal mail