CIKKEK

Gúzsba kötött kecskeméti tejtermelők

2005.09.12

A Kecskeméten és környékén gazdálkodó tejtermelők tiltakoznak, mert a Sole Rt. minőségi kifogásra hivatkozva az országos átlagár alatt veszi át tőlük a tejet. A gazdák szabadulnának a cégtől, de az nem engedi el őket.

Mintegy húsz tejtermelő gyűlt össze a napokban Kecskeméten az Új MiZo Rt. nemrég bezárt tejüzeme előtt. A gazdák megfogalmazása szerint "demonstratív jellegű termelői értekezletet" tartottak, hogy eldöntsék, mihez kezdjenek új partnerükkel, a MiZo jogutódjával, a Sole Hungária Rt.-vel. Mint ismeretes, a MiZo és a Sole a múlt hónapban egy vezetés alá került, a több mint száz főt foglalkoztató kecskeméti részleget bezárták, dolgozóit végkielégítéssel elbocsátották. A környéken termelt tejet a Sole Rt. veszi át, és szegedi feldolgozó üzemébe szállítja. A változásokról a tejfeldolgozó értesítette a termelőket, a tavalyi, három évre szóló beszállítói szerződéseket elfogadta, annyi változtatással, hogy a cég az ágazat nehézségeire hivatkozva öt százalékkal eltérhet a tejterméktanács által meghatározott átvételi áraktól.

- Nem volt mit tennünk, el kellett fogadnunk ezt az ötszázalékos árcsökkenést tartalmazó szerződést, hiszen hiteleink vannak, amiket törlesztenünk kell, termékünket pedig le kell adnunk, hiszen a tejet nem lehet jobb időkre várva raktározni - mondta tudósítónknak a helyszínen Szappanos Imre, jakabszállási tejtermelő.

Megtudtuk: a tejtermelők indulatait valójában az első elszámolás korbácsolta föl, mivel a Sole a gazdáknak a 64-63 forintos literenkénti átvételi ár helyett 50 forintot fizetett, amely nem öt, hanem húszszázalékos árcsökkenést jelent. A jóval kevesebb összeget a gyenge minőséggel indokolta a cég. A tejüzem előtt megjelent termelők egyöntetűen vitatják, hogy az általuk leadott tej rosszabb minőségű lenne az országos átlagnál.

T. Szabó István, fülöpjakabi termelő tudósítónknak azt mondta: nem érti, hogy ha húsz évig jó volt a tejüzemeknek az általa leadott tej minősége, most miért lett az gyengébb? Volt olyan gazda, aki azt mondta: bevizsgáltatta a tejét - rendben találták a minőségét. A termelők többsége úgy véli: a Sole kifogásai mondvacsináltak, a cég a Szegedig való szállítás költségeit vonja le tőlük. A gazdák ezért úgy döntöttek, hogy felmondanak és más feldolgozónak adják le a tejüket, kérelmüket azonban a Sole elutasította. Az újságíróknak megmutatott válaszlevél szerint a cégnek szüksége van a kecskeméti termelők által leadott tejre.

- Mit lehet tenni, nem engednek el bennünket, másnak nem tudunk egy liter tejet sem adni, mert ha a meghatározottnál kevesebbet kap a Sole, akkor nekünk kell fizetnünk - mondta Szappanos Imre.

Lapunk kérdéseivel megkereste a Sole Rt. vezetését. Nagygyörgy Éva, a cég szóvivője azt mondta: a Sole Rt. mindenben betartja a szerződési kötelezettségeit, amelyek a beszállítókra is vonatkoznak. A megállapodásban szerepelnek az uniós minőségi kritériumok is, illetve a gyengébb minőségű tej árkezelésének a módja. Hozzátette: nem felel meg a valóságnak, hogy a minőségi kifogásokat a Sole Rt. kreálja, mivel azokat a független nyerstej-minősítési laboratórium állapítja meg. A minőségi mutatók alapján a cég nem látott alapot arra, hogy a meglévő szerződéseit felbontsa a Kecskemét környéki tejtermelőkkel.

Gerry Lenihan a Sole Rt. vezérigazgatója írásban reagált lapunk kérdéseire. A cégvezető válaszában egyebek mellett az olvasható: az olcsó import tejtermékek, valamint a kiskereskedelmi láncokban lévő rendkívül alacsony árak negatív hatást gyakoroltak a tejtermékek áraira, ennek ellenére az Új Mizó Rt. és a Sole Hungária Rt. a lehetséges maximumárat fizeti a tejért. Azoknak a Kecskeméten és környékén gazdálkodó termelőknek, akik nem tudnak megfelelni az uniós előírásoknak a cég kész szakmai segítséget nyújtani a minőség javítása érdekében.

A termelők viszont azt mondták: tejük ugyanolyan jó minőségű, mint bárkié az országban. A tejüzem előtt tartott termelői értekezletükön úgy döntöttek: ügyvédhez fordulnak, hogy lehetőség szerint kártérítés nélkül felmondhassák a Sole Rt.-vel kötött szerződést.

Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail