CIKKEK

Felfuthat az orosz búzaexport

2005.09.05

Oroszország búzaexportja amerikai források szerint elérheti a 9,3 millió tonnát a folyó (2006. június 30-ig tartó) idényben, erre négy éve nem volt példa. A világ gabonakereskedelmében ezzel az orosz részesedés közel 9 százalékra nőhet, komoly versenyt támasztva az észak-amerikai, ausztráliai, valamint az EU-beli exportőröknek, lenyomva a chicagói árakat.
A júliusihoz képest feljavított, az előző idényben kiszállított mennyiséget már mintegy 20 százalékkal meghaladó előrejelzést a kedvező nyári időjárással magyarázzák. Ennek köszönhetően az ország európai vetésterületein jórészt már befejeződött a búza aratása, a múlt évivel azonos vagy annál valamivel jobb hozamokkal. Így az idei teljes termés várhatóan megközelíti a hároméves csúcsot jelentő 47 millió tonnát.
A 2004/05. évi – a hivatalos havi vámadatok szerint 7,7 millió tonnás – orosz búzakivitel legfőbb célállomása Egyiptom volt, amely csaknem kétmillió tonnát vásárolt. Nagyobb szállítmányok érkeztek még Azerbajdzsánba, Olaszországba, valamint Algériába, Marokkóba és Izraelbe.

VG

   « vissza

Föoldal mail