CIKKEK

Késve épülő gabonatárolók?

2005.09.01

Összesen mintegy egymillió tonna új gabonatároló-kapacitást remél a kormány attól a programtól, amelyhez a Nemzeti fejlesztési terv agrár- és vidékfejlesztési operatív programjából (avop) nyerhetők források. Az elképzelések szerint az ősz végére csaknem hatvan, egyenként 15 ezer tonnás raktár épül fel. A közelmúltig közülük hivatalosan kettőt adtak át.
További lépésként a tulajdonosok 350 ezer tonnányi tárolókapacitást újíthatnak fel támogatásokból, és a kormány nagyobb logisztikai központok létrehozását is tervezi a Duna és a Tisza mellett. Ezekkel együtt négymillió tonnával bővülne a ma meglévő, 13-14 millió tonnára tehető elfogadható minőségű raktártér az országban.
A piaci szereplők szerint ugyanakkor a tárolók nagy része nem épülhet fel időben, ezért az ősszel számos árutulajdonosnak komoly raktározási gondokkal kell szembenéznie. Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke szerint már az 1,3-1,5 millió tonnás várható napraforgótermés elhelyezése is nehézségeket jelenthet, mert a mintegy 7 millió tonna nyári kalászossal a raktárak csaknem teljesen megteltek. A minimum 8 millió tonnára taksált kukoricamenyiség tárolása pedig számos termelőnél kilátástalan helyzetet teremthet – véli az elnök.
Egyelőre az Európai Uniónak felajánlott, mintegy 3,9 millió tonna tavalyi gabonatermés is a hazai raktárakban van, mivel az áru zömét nem sikerült felszabadítani. Brüsszel a közelmúltig 1,5 millió tonna magyar intervenciós készlet eladásához járult hozzá. Ebből 0,5 millió tonna búzát az exportpiacokon, 0,5 millió tonna kukoricát az uniós tagországokban lehetne értékesíteni. További összesen 0,5 millió tonna terményt – kivételes engedéllyel – az aszály sújtotta Spanyolország és Portugália venne át, de a szállítások eddig csak részben indultak meg.

VG

   « vissza

Föoldal mail