CIKKEK

Vízválasztó év a sütőiparban

2005.09.01

Az 5 millió tonna körüli idei búzatermés 30 százaléka felel csak meg a sütőipari igényeknek, de az ország lisztszükséglete így is biztosítható lesz – közölte Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. A gyengébb minőségért alapvetően a csapadékos időjárás tehető felelőssé. Ennek következménye az lesz, hogy a pékeknek a termék-előállításhoz még több adalék anyagot kell felhasználniuk, ez önköltségüket is növeli majd – fogalmazott az elnök.
Az iparági feszültséget fokozza, hogy a sütőiparnak nem sikerült végrehajtania a nyáron elhatározott, 10-15 százalékos kenyérdrágítást. Időközben viszont a malmok átlagosan 5 forinttal, kilónként 39–44 forintra növelték a lisztárakat, és más költségtényezők további emelkedése sem kizárt. Ilonka Boldizsár közölte: a kenyér önköltsége ma kilónként 105–130 forint között mozog, ezért veszteséget könyvelnek el azok, akik olcsóbban kényszerülnek eladni termékeiket. Az élelmiszerláncokban ugyanakkor jóval 100 forint alatti árak is előfordulnak.
A várakozások szerint a 2005/2006-os gazdasági év vízválasztó lesz az ágazatban, mivel a jövedelmezőségi gondok miatt a bankok megkezdték a kivonulást az iparágból. Az érdekképviselet már korábban csődhullámot vetített előre, amelyet a költségek növekedése felgyorsíthat a következő hónapokban.
A pékek a mai helyzetben jó kezdeményezésnek tartanák egy kereskedelmi etikai kódex kidolgozását. Mint ismert, az agrárminiszter már megkezdte a tárgyalásokat a kereskedőkkel. A sütőipar vissza nem térítendő támogatásokat és kedvezményes banki hiteleket is sürget, illetve az ágazatot érintő jogszabályok felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

VG

   « vissza

Föoldal mail