CIKKEK

Húsrazziák szeptembertől

Fékeznék a növekvő importot

2005.08.05

Szeptembertől megkezdődhetnek az import visszaszorítását célzó élelmiszer-ellenőrzési razziák. A nem éppen piacbarát intézkedést az agrárminiszter kezdeményezte, ám a hazai hústermelők élénken támogatják.

Átfogó ellenőrzések kezdődnek a húspiacon szeptembertől - jelentette be az MTI-nek Zádori László, a Vágóállat- és Hús Terméktanács (VHT) titkára. Az összes érintett hatóság által összehangolt, az agrártárca állat-egészségügyi főosztályának irányításával végzett vizsgálatok hivatalos célja az élelmiszer-biztonság növelése és a feketegazdaság visszaszorítása. Nem titkolt cél azonban az import kiszorítása.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter július közepén, a gazdasági tárca külpiaci értekezletén ígért "további határozott lépéseket" import-élelmiszerek ellen. Mint mondta: Magyarország nem lesz "Európa élelmiszer-termelésének szemétlerakó helye", és utalt a Lidl szentendrei áruházának bezárására. Ezzel kapcsolatban akkor szakértők attól óvtak: a túlzott keménykedés visszaüthet, hiszen válaszlépésekkel járhat, amit a még mindig kiviteli többletben lévő magyar agrárágazat szenvedhet meg.

Zádori László most azt közölte: az ellenőrzések folyamatosak lesznek. Az intézkedést ő azzal indokolta, hogy becslések szerint jelenleg a húságazatban a legnagyobb a feketegazdaság aránya, meghaladja a 30 százalékot. Ez az államnak a legszerényebb becslések szerint is éves szinten mintegy 5-10 milliárd forintos adó- és járulékkiesést jelent. A VHT titkára azt is elmondta azonban, hogy az ellenőrzések szigorításáról és koordinálásáról a termelői képviseletek - valamint a terméktanács és Húscéh - javaslatára a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott egyeztetésen. A megbeszélésen jelen volt valamennyi ellenőrzésre jogosult szervezet az APEH-től a VPOP-n, az ÁNTSZ-en és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal megbízottain át a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség képviselőiig. Az együttműködés konkrétumait az érintett ellenőrző szervezetek, hatóságok képviselői és a társadalmi szervezetek megbízottai augusztus 10-én rögzítik majd.

Zádori László szerint az ellenőrzések során különös figyelmet fordítanak arra, hogy csak olyan áruk kerüljenek az üzletekbe, amelyek élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalanok, és tudható róluk, hogy azokat legálisan működő feldolgozók állították elő. A VHT titkára megjegyezte: a húsfeldolgozó üzemeknek rendkívül nagy veszteségeket okoznak az ágazatban működő feketén tevékenykedő vállalkozások, egyrészt a sokszor irreálisan alacsony árakkal, másrészt a kétes minőséggel.

Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail