CIKKEK

Késnek a tejkvóta igazolások

2003. 05. 05.

Cikkünk nyomán
Lenne bár, de még sincs tejkvótájuk című cikkünk 2004. április 24-i lapszámunk 4. oldalán jelent meg. Olvasónk elismerőleg fűzi hozzá saját véleményét.

Felháborítónak tartom, hogy a Tej Terméktanács az utóbbi időben teljesen sarokba szorítja a tejtermelő gazdákat. A termelésüket a minimumra leszorítja. Így a gazda az uniós elvárásokkal még köszönő viszonyban sem lehet, nemhogy a követelményeket, szigorú előírásokat megvalósítaná -- kellő jövedelem hiányában --, hogy 2004. májusa után is működőképes tudjon maradni. Például a tejkvóta -igazolásokat a mai napig nem küldte meg a termelők nagyobb részének, így a gazda a minőségjavító állami támogatást nem tudja megigényelni. Ezt az igazolást minden év elején, januárban küldeni kellene, de 2004. április 25-éig ez nem történt meg.
Viszont a kiemelt EU-csatlakozási hozzájárulást, amit a termelő fizet a tanácsnak, a törvény hatályba lépésétől, azaz 2003. januárjától befizetteti velünk. És szankciókat szab ki azokra a tagjaira, akik túllépik a megcsonkított kvótájukat. Azért megcsonkított, mert közel három évvel ezelőtt egy felvásárló-feldolgozó csődje miatt -- amelyben a termelő lett anyagilag vesztes -- saját hibáján kívül az akkori kvótáját nem tudta teljesíteni. A viszmajort figyelmen kívül hagyta a tanács és azonnal elvonta, ingyen, a nem teljesített kvótamennyiséget.
Jelenleg a termelő csendben várja, hogy mi lesz, mit szavaztat meg magának a tanács az üléseken. Mi, termelők, vagy betartjuk, amit kitalálnak vagy szankcionál bennünket, vagy kizár a tagságból.
Megjegyezném, nem csak az én családom jár ebben a cipőben mifelénk, hanem több száz család várja az újabb és újabb megpróbáltatásokat.
A három termelő újságbeli megnyilatkozásával valamennyien egyetértünk, csak azon csodálkozunk, hogy honnan vették a bátorságot, hogy ennyire tisztán el merjék mondani a valóságot. Nem utolsó sorban a tisztelt újságíró úrnak szeretnék gratulálni munkájáért.

Szappanos Imre - Petőfi Népe

   « vissza

Föoldal mail