CIKKEK

Drága lenne a csirke életterének tágítása

2005.07.19

Szükségtelenül szigorúnak tartják a magyar baromfitenyésztők azt a brojlercsirke tartásáról szóló uniós szabálytervezetet, amelyet az agrárminiszterek tegnapi tanácskozásán ismertetett az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős tagja, Markosz Kiprianu. Mint azt Földi Péter, a Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára lapunknak elmondta, tudományos érvek sem támasztják alá, hogy szükséges lenne az a rendelkezés, amely szerint egy négyzetméteren legfeljebb 30 kilogrammnyi csirke tartható. A magyarországi átlag jelenleg 38 kilogramm, ekkora mennyiséget csak bizonyos állatvédelmi előírások teljesülése mellett engedélyezne az unió. (Egy csirke vágósúlya 2 kiló körül van, e súly elérése nagyjából másfél hónapig tart.)
A terméktanács – más tagországok illetékes szervezeteivel is egyeztetett – álláspontja szerint négyzetméterenként 34, de legfeljebb 42 kilogrammot kellene engedélyezni. Ha azonban az eredeti javaslat alapján lépne életbe a rendelkezés, az a magyar ágazat – állománytól független – önköltségét 11,34 százalékkal növelné. Ez éves szinten 5,5-6 milliárd forint pluszköltséget jelentene, s egyben – a tanács becslései szerint – 4,5 milliárdos veszteséget – mondta el Földi Péter.
A titkár úgy véli: az európai ágazat már így is hátrányban van a külső – amerikai, ázsiai – konkurenciával szemben, hiszen máshol semmilyen állatjóléti szabályozás nem köti a tenyésztőket. Csak az jelentene megoldást, ha az EU-nak sikerülne elérni a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO), hogy ugyanezek a tartási szabályok vonatkozzanak az importőrökre is. Erre azonban aligha van esély, mivel a rendelkezés a WTO szerint regionális szabálynak minősül – tette hozzá Földi Péter.
A brojlercsirkék tartására vonatkozó első szabályozás tervezetét május végén ismertette a bizottság. Még bizonytalan, hogy közvetlenül átültetendő rendelet vagy a tagállamok számára minimumkövetelményeket megszabó irányelvről lesz szó. A javaslatot azóta mindkét irányból – a tenyésztőkön kívül az állatvédők is – bírálják. Igaz, utóbbiak problémája nem az indokolatlan szigor. Ellenkezőleg: túl engedékenynek találják a javaslatokat, noha az a vágóhidak monitoringjára is tartalmaz rendelkezéseket.

Gyükeri Mercédesz - VG

   « vissza

Föoldal mail