CIKKEK

Új törvény Csehországban a dömpingár ellen

2005.07.18

Az áruházláncok és a mezőgazdaságban dolgozók egyaránt kritizálják a dömpingárat tiltó cseh törvényt, amelyet a közelmúltban fogadott el a parlament alsóháza. Az áruházak a szabad verseny gátját látják a jogszabályban, míg a mezőgazdasági termelők úgy vélik, az nem nyújt számukra megfelelő védelmet – írja a The Prague Post.
A tervezett törvény – amelyet még a szenátusnak is el kell fogadnia – megtiltaná a termékek termelői ár alatti árusítását (ez a szabályozás tehát nem azonos a magyarországi tervekkel, amelyek a beszerzési ár alatti értékesítést tiltanák meg, lásd VG, 2005. július 12., 3. oldal). Mindezt úgy tervezik megvalósítani, hogy a mezőgazdasági kutatóintézet határozná meg a minimumárakat. Az agrárminisztérium viszont még csak most készül beterjeszteni azt a tervezetet, amely ezt pontosan szabályozná.
A gazdák azért sürgetnek már régóta egy hasonló jogszabályt, mert szerintük a nagy üzletláncok – kihasználva domináns piaci pozícióikat – teljesen lehetetlen helyzetbe hozzák a termelőket. Az idén tavasszal például egy hétig nem vettek az áruházak cseh burgonyát, hanem inkább Spanyol-, Olasz- és Németországból importáltak, hogy így kényszerítsék térdre a cseh gazdákat. A termelők végül 7,5 koronáért (61 forint) voltak kénytelenek eladni a krumpli kilóját, szemben a tavalyi 12 koronás árral – mondta Lubos Krátky, a dél-morvaországi gazdák egyesületének vezetője.
Bár az új törvény ötletét jónak tartják a termelők, szerintük a tervezett intézkedések nem elégségesek. Ezért az élelmiszer-ipari kamara a pénzügyminisztériummal közösen egy olyan törvénytervezetet dolgozott ki, amely megtiltaná az áruházaknak, hogy a beszerzési ár alatt adják el termékeiket. (VG)

Az áruházláncok viszont tiltakoznak a szabad versenyt akadályozó törvény ellen. A Tesco szóvivője szerint „a fogyasztók számára lenne káros, ha ilyen ügyetlenül beavatkoznának a kiskereskedelmi árakba”.

VG

   « vissza

Föoldal mail