CIKKEK

Az állattartók jól járnak

2005.07.18

Kevés azonnal felhasználható, érdemi pluszforrást hoz az agráriumnak a száz lépés elnevezésű kormányprogram mezőgazdasági csomagja. A kabinet az idén mindössze 3,2, jövőre 10,7 milliárd forintos többletkiadással számol a nemzeti költségvetési korlátok miatt.
Az intézkedések középpontjában az állattenyésztők, főként a sertés- és a baromfitartók állnak. Számukra a program legnagyobb előnye, hogy a kormány kötelezettséget vállalt egy 10 milliárd forintos haszonállat-tartási támogatási összeg 2007-es kifizetésére is. Az állattenyésztés fejlesztését alapvetően a tavaly óta tartó gabonatárolási és -értékesítési gondok megoldása érdekében határozta el a kormány. Célszerűnek látszik ugyanis „bőrbe kötni”, vagyis az állatokkal hasznosítani a gabona jelentős részét, ha a megtermett terményre nincs megfelelő piac. Ehhez azonban előbb helyre kell állítani az állattenyésztés és a növénytermelés megbomlott egyensúlyát.
Az agrárcsomag további lényeges eleme az úgynevezett nemzeti agrárbiztosítási alap létrehozása lenne a nem biztosítható elemi károk kivédésére. Az elképzelések szerint a gazdálkodói kör és az állam fele-fele arányban töltené fel az alapot, de a költségvetési szerepvállalást a gazdálkodók keveslik. A konstrukció más részletei is kidolgozatlanok.
Bár az érdekképviseletek öszszességében nem elégedetlenek a tervekkel, szakértők szerint általában is igaz, hogy a kabinet a hét lépésből álló programot előkészítetlenül jelentette be. Erre utal az is, hogy a tervezett intézkedések jelentős részét legfeljebb a jövő évtől lehet életbe léptetni, egyesek bevezetéséhez pedig előbb az unió jóváhagyását is meg kell szerezni. A csomagra jellemző, hogy a kormány lényegében nem állt elő új ötletekkel, ezért szakértők a bejelentett intézkedéseket megkésettnek tartják, és az eddigi halogatást kérik számon a kormányon. (HL)

A hét agrárlépés
- biztosítási alap létrehozása
- az állattenyésztés támogatása
- a növénytermelés korszerűsítése
- ésszerűbb termőföldhasználat
- a piacra jutás segítése
- üzletrészrendezés
- a szaktanácsadás fejlesztése

VG

   « vissza

Föoldal mail