CIKKEK

Árcsökkentési hullám a tejpiacon

2005.07.01

A termelők elégedetlenségét váltotta ki a hazai tejpiacon domináns szerepet betöltő két feldolgozócég szándéka, miszerint az év második felében drasztikusan csökkentenék a felvásárlási árat. Kiderült ugyanis, hogy az Új Mizo Rt. 12-13 százalékkal fizetne kevesebbet az eddiginél a nyers tejért, és az azonos irányítású Sole Hungária Rt. is hasonló mértékű árcsökkentést fontolgat. Már kézhez is kapták az Új Mizo Rt. szerződésmódosító levelét a pécsi, a győri és a kecskeméti régióból beszállító tejtermelők. A szerződésmódosítás a feldolgozó fizetési technikáján is változtatni kíván – a termelők rovására –, ám a benne szereplő 57 forintos átvételi ár volt az igazi meglepetés.
Bognár Sándor, az Agroinvest– Ormánság ’98 Kft. majláthpusztai telepvezetője csődről beszél, ha a jövőben a szerződésmódosításban szereplő 57 forintos áron kellene szállítaniuk a tejet. A tej ára három éve folyamatosan csökken, 73 forinttól jutottak el a jelenlegi 61 forintig, ami már veszteségessé teszi a termelést. A Mizo 57 forintos ajánlatára az érintettek kétféleképpen reagálhatnak: felhagynak a tejtermeléssel, vagy nagymértékű létszámleépítéssel csökkentik az önköltséget. Információink szerint sem a győri, sem a kecskeméti, sem a Pécs környéki termelők egyelőre nem írják alá a Mizo által küldött szerződésmódosítást. A jövő hét elején közösen próbálják meg kialakítani az egységes termelői álláspontot. Kíváncsiak lettünk volna, hogy a Mizo szerződésmódosításában szereplő 57 forintos ár tárgyalási alapnak vagy ultimátumnak tekintendő-e, ám a témában nyilatkozni jogosult vezérigazgatót lapzártáig nem sikerült elérnünk.
Az árcsökkenésről szóló hírek már elterjedtek a szegedi Sole beszállítói körében is. A dél-alföldi városban sem sikerült megszólítanunk a cég képviselőjét. Széll Jánostól, az Agro-Gorzsa Rt. vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk, az év elején még 68,50 forintot fizettek literenként, de miután közös tulajdonosa lett a Solénak és a Mizónak, rövid idő alatt literenként három forinttal csökkentették a nyers tej árát. A cég illetékesei hétfőn ülnek tárgyalóasztalhoz a beszállítókkal. Széll információi szerint a szegedi tejgyár júliustól legfeljebb 57–62 forintot szándékozik fizetni egy liter tejér. A hódmezővásárhelyi Szabó Lajos egyéni tejtermelő pedig úgy tudja, a literenkénti 52 forintos árajánlattól sem riadnak vissza.
Sikertelenül zárult a Parmalatra kiírt pályázat, mert az egyetlen pályázó nem emelte a megajánlott vételárat, a felszámoló pedig nem csökkentette az eladási árat.

Bálint–Mészáros - Magyar Nemzet

   « vissza

Föoldal mail