CIKKEK

Felborulhat a hazai búzapiac

Kritikussá válhat a helyzet Kelet-Magyarországon

2005.06.30

Várhatóan differenciált lesz az idei búzapiac az országon belül is eltérő értékesítési és raktározási lehetőségek miatt. Nyugat-Magyarországon jobb árakra számíthatnak a gazdák, egyes alföldi térségekben kritikus lehet a helyzet.

Élénkült az utóbbi hetekben a hazai gabonapiac – állítják a lapunknak nyilatkozó mezőgazdasági termelők. Az őszi árpánál a várakozásoknál jobb, tonnánként 20-22 ezer forintos árak alakultak ki és a kukoricánál is 24-24,5 ezer forintos árszint vált jellemzővé. A rövidesen kezdődő búzaaratás előtt ugyanakkor újra növekszik a feszültség a gazdálkodók körében a rekordközeli, 5,3-5,5 millió tonnás idei termés várható raktározási és értékesítési gondjai miatt. Ágazati szakértők szerint az idén erősen differenciált piaci lehetőségekre kell számítani: az ország nyugati felében jobb, a keletiben rosszabb lesz a búzatermelők helyzete. Győr-Moson-Sopronban és Vasban osztrák vevők vihetik el a termény jelentős részét. Az aszály sújtotta mediterrán régiókhoz közelebb eső dél- és nyugat-magyarországi területeken is élénk lehet a kereslet.
Kritikus lehet viszont a helyzet az alföldi gabonatermelő megyékben, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar és Csongrád egyes részein. Itt sok esetben nyomott, tonnánként 18-20 ezer forintos búzaárakra kell számítaniuk a termelőknek. Sőt, helyenként 15 ezer forintos, minőségtől független tonnánkénti árajánla-tok is vannak. Emiatt valószínűsíthető, hogy a novemberben induló újabb uniós intervenciós felvásárlás keretében kínált 101,31 eurós tonnánkénti ár számos gazdálkodót nem véd meg a betakarítást követő időszakban. Az intervenciós árból visszaszámolt (raktározási és finanszírozási kiadásokat nem tartalmazó) árnak ugyanis el kellene érnie a 21-22 ezer forintot.
A gyenge kereslet egyik oka, hogy a tavalyi gabonatermésből előreláthatólag még 5-7 millió tonna lesz az országban, főként a kelet-magyarországi térségben. Ugyanakkor e régióban több termelőnek nincs elegendő raktártere. Bár az agrártárca a takarmányvásárlás és a közraktározás ösztönzésével igyekszik bővíteni a piacot, szakértők szerint a gazdálkodók egy részének közvetlenül az aratás után kényszerértékesítésről kell döntenie. Ez pedig árletörő hatású lehet.
Erőteljes árcsökkentő hatással járhat az is, hogy a malmi lisztárak a közelmúltban elhatározott, 10-15 százalékos áremelés ellenére is önköltségi szinten, kilónként 42–45 forint között mozognak. Ha a molnárok nem tudnak drágítani, lejjebb srófolják majd a búzafelvásárlási árakat is – állítják szakértők.
A piaci szereplők szerint a regionális tárolási gondokat enyhíthetné, ha beindulna a tavalyi intervenciós árukészletek kiszállítása Spanyolországba és Portugáliába. Egyelőre viszont mindkét tender késik. Úgy tudjuk, egyes termelők elszántak arra, hogy új búzatermésük elhelyezése érdekében „önhatalmúlag raktáron kívülre rakják” a múlt évről származó intervenciós árut, ha azt a kifizető ügynökség rövid időn belül nem szállítja el.

VG

   « vissza

Föoldal mail