CIKKEK

Nyugdíjas lehet a föld nélküli gazda

Folyamatosan növekszik az agráriumban dolgozók átlagéletkora

2005.06.30

Az EU nemcsak az agrártámogatásokra áldoz sokat, hanem arra is, hogy ne kelljen fizetnie: a tervek szerint Magyarországon nyugdíjat kapnának azok az idősebb gazdák, akik önként leteszik a kapát.

Kedvezményes nyugdíjazás lehetőségével élhetnek januártól azok az 55 éven felüli mezőgazdasági termelők, akik elajándékozzák vagy értékesítik földjüket, gazdaságukat. Az ehhez szükséges jogszabályt a héten fogadta el a parlament.

A gazdák visszavonulásának lehetőségét és anyagi hátterét az európai mezőgazdasági orientációs és garanciaalapból (EMOGA) finanszírozott támogatás teremti meg. (A költségek nyolcvan százalékát az EMOGA, húsz százalékát a magyar költségvetés állja.) Pásztohy András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára elmondta, hogy a programban mindazok részt vehetnek, akik betöltötték 55. életévüket, tíz éve gazdálkodnak saját birtokukon, és azt másnak átadják működtetésre. Ők e programból nyugdíj jellegű juttatásban részesülhetnek. Az Európai Unióban Franciaországban, Írországban, egyes német tartományokban és Portugáliában már létezik ez a támogatás.

Az előnyugdíjra pályázók között elsősorban azokra a gazdálkodókra számítanak, akik legalább háromhektárnyi (illetőleg 60 aranykorona értékű) termőfölddel rendelkeznek. Ebből egy hektáron (20 aranykorona értékű területen) termelhetnek saját ellátásukra növényt, illetve takarmányt a szintén saját maguk számára tartott állatoknak, a többit át-, illetve el kell adni, de az ajándékozásra is van lehetőség. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy az előnyugdíjprogramnak hány kedvezményezettje lehet, a minisztérium mindesetre több tízezer jelentkezőre számít.

A törvénymódosítások értelmében, aki földjét személyi jövedelemadó-mentesen értékesíti - a közvetlen hozzátartozókat elővásárlási jog illeti meg - vagy elajándékozza, azt annak nagyságától, illetve piaci értékétől függően 2006-tól tíz éven át az átlagos minimálbér (a kormány tervei szerint ez 70 ezer forint lesz) fele és annak kétszerese - vagyis 35 ezer és 140 ezer forint - közötti összeg illeti meg.

Az előnyugdíjazást össze szeretnék kapcsolni a termőföldet életjáradékért programmal, amelyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az állam nevében, az átadott föld fejében életjáradékot folyósít a nyugdíjas földtulajdonosnak. A három, földet életjáradékért pályázat keretében eddig 17 229 szerződést kötött a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Az ezekben szereplő havi járadékok átlagos összege 32207 forint. Összesen 49 ezer hektár termőföld került így állami tulajdonba. Ennek piaci értéke 12,2 milliárd forint. A program folytatódik, információnk szerint még az idén meghirdetik a negyedik pályázatot.

A KSH utolsó nagy összeírásakor, 2000-ben 250 ezren, 2001-ben pedig 239 ezren dolgoztak az agráriumban, további 1,7 millióan pedig nem főállásban, nem teljes munkaidőben végeztek mezőgazdasági tevékenységet, közöttük 35- 46 százalék volt a nyugdíjasok aránya. A gazdálkodók átlagéletkora 53-60 év. Négy éve, az általános mezőgazdasági összeírás idején a mezőgazdasági munkát végzők átlagéletkora 47 év, ezen belül a gazdálkodóké 55 év volt.

Czauner Péter - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail