CIKKEK

Parmalat-botrány: majdnem börtön

2005.06.30

Tizenegy vádlottra szabott ki börtönbüntetést egy milánói bíró a Parmalat-botrány kapcsán indított egyik perben. A tejipari társaság három korábbi pénzügyi vezetője mellett a tulajdonos Tanzi család két tagját, s a vállalat egyik ügyvédjét is bűnösnek találták. A legsúlyosabb ítélet 30 hónap, s ez azt jelenti, hogy az elítéltek közül lényegében senki sem kerül rács mögé, mivel Olaszországban a három évnél rövidebb börtönbüntetéseket lehetőség van házi őrizetben letölteni – írja a Financial Times.
Az ügy persze még koránt sincs lezárva, hiszen nincs a tizenegyek között a cégalapító Calisto Tanzi, aki a Parmalat korábbi könyvvizsgálóival egyetemben csak szeptember végén áll majd bíróság elé. Per indul az ügyben hamarosan több bankóriás ellen is, s nem nyugodhatnak meg a már elítélt vádlottak sem, mivel egy parmai ügyész már most jelezte, hogy enyhének tartja a büntetéseket, ezért újabb keresetet nyújt be.
Mindeközben a Parmalat újraéledni látszik: miután felszámolták a veszteséges üzletágakat, a tervek szerint szeptembertől újra lehet majd kereskedni a vállalat részvényeivel a milánói tőzsdén. A társaság amortizáció nélküli üzemi eredménye (EBITDA) 116 millió euró volt az év első öt hónapjában, ez 15 százalékkal több, mint 2004 hasonló időszakában. (VG)

VG

   « vissza

Föoldal mail