CIKKEK

Új GSP-rendelet

2005.06.30

Határozott magyar fellépés eredményeként a magyar termelők számára érzékeny méz- és csemegekukorica-konzerv kikerült a fejlődő országoknak biztosított vámkedvezményes termékek listájáról, amelyet az új európai uniós GSP- (általános preferencia elve) rendelet tartalmaz. 2006-tól további mintegy háromszáz, főként mezőgazdasági és halászati termékkel bővül az így 7200 terméket tartalmazó lista. A rendelet 2008. december 31-éig lesz érvényben.
Az új szabályozással az uniós GSP-mechanizmus jelentősen egyszerűsödik, és bővülnek a kedvezmények. A vámkedvezmények jövőbeni igénybevétele a piaci részesedéshez kötődik majd: egy adott fejlődő országnak addig jár, ameddig az onnan származó behozatal a vonatkozó áruosztályban nem haladja meg a teljes kedvezményes import 15 százalékát. A textiltermékek esetében ez a küszöb 12,5 százalék, s így India csak a ruházat esetében részesül kedvezményben, Kína az idetartozó termékek egyikében sem.
Az új rendelet elfogadásakor Magyarország kilenc másik tagországgal közös nyilatkozatban sürgette a bizottságot, készüljön fel annak megakadályozására, hogy a kedvezményes cukorimport megzavarhassa az uniós belső piacot. (VG)

VG

   « vissza

Föoldal mail