CIKKEK

Magyar búza Spanyolországba

2005.06.30

Kétszázezer tonna tavalyi intervenciós búzát és százezer tonna kukoricát adhat át Magyarország a szárazság sújtotta Spanyolországnak az unió döntése szerint – tudta meg lapunk. Az ibériai állam „első körben” 500 ezer tonna intervenciós áru átvételére nyújtott be igényt (VG, 2005. június 10.). Az agrártárca korábban azt remélte, hogy a teljes árumennyiséget Magyarország szállíthatja le a több mint négymillió tonnás hazai intervenciós készletből, ám a bizottsági döntés értelmében a fennmaradó mennyiségből százezer tonna kukoricát Szlovákia, százezer tonna árpát pedig Németország adhat át.
A madridi kormány további szállítmányokat is szeretne, de Brüsszel eddig nem engedélyezett nagyobb mennyiséget. A spanyolok szeptemberben várhatóan ismét benyújtják kérelmüket: korábbi nyilatkozatok szerint egyelőre további 500 ezer tonnás igénnyel állnak elő, bár a spanyol áruhiány több millió tonnára tehető.
Az unió nem nyújt költségtérítést a magyar intervenciós készlet Spanyolországba szállításához – tudtuk meg. Ugyanakkor – eltérően az eddigi előírásoktól – lehetőséget ad arra, hogy a pályázók a 101,31 euróban meghatározott tonnánkénti intervenciós árnál olcsóbban vehessék meg az árut, ha azt előre meghatározott spanyol kikötőkbe viszik. Magyarország számára az új szabályozás nem okoz hátrányt, mivel Brüsszel velünk az intervenciós ár mértékéig utólag elszámol. A spanyol tendereztetés két hónapon át zajlik majd, és várhatóan július 14-től kezdődik.
Máig sem jelent meg ugyanakkor az a portugál tender, amelynek révén 200 ezer tonna magyar intervenciós gabona kiszállítására nyílna mód. Úgy tudjuk, a pályázat meghirdetését az hátráltatja, hogy a portugálok keveslik azt a 60 eurós tonnánkénti támogatást, amelyet Brüszszel e konstrukcióban a fuvarköltségekhez nyújt. (VG)

VG

   « vissza

Föoldal mail