CIKKEK

Végleges rendezés Bábolnán

2005.06.28

A jelenlegi elképzelések szerint a Bábolna Takarmányipari Kft.-vel megerősített, növénytermeléssel foglalkozó cégként működne tovább a Bábolna Rt., ha a ma zajló végelszámolást sikeresen be lehetne fejezni. A társaságnál összességében mintegy negyvenmilliárd forintos tartozást kell rendezni, amelyből 15 milliárdnyi az állammal szembeni követelés. A végelszámolás során a hitelezők 70-80 százalékát fizették ki eddig, és az ÁPV az év végéig 90 százalékos teljesítéssel számol – tudtuk meg.
A vagyonkezelő a végelszámolás eredményessége érdekében igyekszik elkerülni a felszámolási helyzetet, de értesüléseink szerint egyes hitelezők (például több mezőgazdasági termelő) türelme fogytán van. Bár a végelszámoló a ma meglévő, mintegy húszmilliárdos vagyont megfelelő fedezetnek tartja, a követelések teljesítéséhez a vagyonelemek értékesítésére van szükség. Ezért továbbra is valószínűsíthető, hogy az adósságok lejártakor a cég nem mindig tud majd fizetni.
A tartozások részbeni kiegyenlítésére szolgálhatnak azok a bevételek is, amelyek a Bábolna Rt. tulajdonában lévő Bábolna Élelmiszeripari (BÉ) Rt. eladásából folyhatnak be. Az életképesnek tartott Bábolna-cégeket magában foglaló BÉ-t a kormány eredeti tervei szerint egyben kellett volna eladni, de a tranzakció nem járt sikerrel, elsősorban az új társaság jelentős veszteségei miatt. Ezért a BÉ-hez tartozó cégeket – a Pannon Baromfi Kft.-t, a Bábolna Baromfitenyésztő Farm Kft.-t és az Esca Hústermékelőállító Kft.-t – most egyenként kívánják eladni, míg a takarmányipari vállalkozás a mai koncepció szerint a Bábolna Rt.-be olvadhat be.
Bár Velez Zoltán, a BÉ elnöke a társaság feldarabolt értékesítése miatt lemondását fontolgatja, szakértők szerint nem teljesen alaptalan a Bábolna Rt.-re alapozott „stratégiai irányváltás”. A cég ugyanis csaknem 13 ezer hektárnyi földet bérel az agrártárca felügyelete alatt álló nemzeti földalaptól, és ez hoszszabb távon is perspektivikus működést biztosíthat. Kérdés azonban, hogy a „feltámasztott” társaság privatizációjára milyen körülmények között kerülne sor.

VG

   « vissza

Föoldal mail