CIKKEK

Gabonatárolók rohamtempóban

Forrásbővítéssel és jobb ügyintézéssel gyorsítanák a munkálatokat

2005.06.22

Miniszterelnöki utasításra gyorsítaniuk kell a hatóságoknak az új gabonaraktárak engedélyezési munkáit. A kormány 20-22 milliárdos avoptámogatást adna 2,2 millió tonna kapacitás létesítéséhez, de a nyári kalászosok elhelyezéséhez csak néhány száz ezer tonnányi épülhet meg az eddigi késlekedés miatt.


Utasítást adott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az építésügyi, környezetvédelmi és egyéb illetékes hatóságoknak, hogy ne hátráltassák az új gabonatárolók megépítésének előkészületeit – erősítette meg értesüléseinket Gráf József agrárminiszter. A kormány múlt heti döntésének lényege, hogy az állami szervezetek ne várják meg a törvényes határidők lejártát, hanem a lehető leggyorsabban adják ki a szükséges engedélyeket.
A közelmúltbeli intézkedések nyomán 20-22 milliárd forintra nőtt az a pénzmennyiség, amely a Nemzeti fejlesztési terv agrár- és vidékfejlesztési operatív programjában (avop) felhasználható lesz a raktárkapacitások fejlesztéséhez – tudtuk meg Nyújtó Ferenc helyettes államtitkártól. Az illetékes monitoringbizottság jóváhagyásával a keret most újabb kétmilliárd forint avopos átcsoportosítással bővült. A kormány pedig hozzájárult ahhoz, hogy az avop 61 milliárdos idei teljes támogatási összegét tíz százalékkal „túl lehessen vállalni”. A 6,1 milliárdos többlet zöme szintén a tárolóépítéseket szolgálhatja.
Az eredeti elképzelések szerint a pályázók a raktárak létesítéséhez az avopos források mellé felhasználhatták volna a Magyar Fejlesztési Bank negyvenmilliárd forintos kedvezményes agrárhitelcsomagját is, de a kettős támogatáshoz Brüsszel nem járult hozzá. Ezért a piaci szereplők az MFB-s kapacitásnövelő forrásokra az avoptól függetlenül nyújthatnák be igényeiket, de eddig gyenge volt az érdeklődés (VG, 2005. május 30.). Ezért – mondta Gráf József – a gazdasági miniszter is utasítást kapott a hitelprogram felgyorsítására.
Az avopos raktárépítési forrásokra 466 pályázat érkezett, amelyek egyharmada hiánypótlás miatt még nincs elbírálva. Az avopban a pályázók 45 százalékos támogatást kaphatnak, a fennmaradó összeget pedig – termelői érdek-képviseleti információk szerint – kereskedelmi banki forrásokból teremtenék elő az MFB-pénzek helyett. A pénzintézetek feltételei sok esetben nem rosszabbak az MFB-s konstrukciónál (ahol a kamat Euribor plusz maximum négy százalék lehet).
Az FVM a raktárépítési program eredményeként 2,2 millió tonna kapacitás gyors megépítésével számol – közölte lapunkkal az agrárminiszter. Nyújtó Ferenc elmondta: máig körülbelül ötven támogatási szerződés született. Nevük elhallgatását kérő érdek-képviseleti szakértők szerint viszont az eddigi késlekedés jelentősen hátráltatta a banki hitelmegállapodások és a kivitelezési szerződések megkötését.
Az avop részét képezi az az „alprojekt” is, amelynek révén 64 darab, egyenként 15 ezer tonnás „egyentároló” épülne termelői érdek-képviseleti koordinációval és a hevesi székhelyű Hevesgép Kft. kivitelezésével. Az egymillió tonnányi kapacitásból háromszázezer létesülhet augusztus végéig, a többi pedig az őszi kukoricabetakarításig – állítják szakértők.

VG

   « vissza

Föoldal mail