CIKKEK

Jön a biobenzin

Mennyi lehet az üzemanyagban az alkohol?

2005.06.16

Megkezdi a bioetanol-tartalmú benzin forgalmazását a Mol Rt. az év második felében - jelentette néhány nappal ezelőtt az olajtársaság. A Mol-kutaknál tankolható benzinbe 2 százaléknyi arányban keverik majd a mezőgazdasági eredetű etanolból előállított etil-tercier-butil-étert (ETBE).
Amúgy a bioetanol üzemanyagként történő felhasználása nem új találmány. Az etanol már az első belsőégésű motorok megszületésekor szóba került lehetséges energiaforrásként, de akkor az olajszármazékok alacsony ára kiszorította. Az elmúlt években elsősorban oktánszámnövelő tulajdonságai miatt, adalékként kísérleteztek vele, s csak az olajválságok idején került újra szóba a benzin etanolra cserélése. A benzinüzemű járművekben a benzin 22 százaléka helyettesíthető a motor komolyabb átalakítása nélkül etanollal, dízelüzem esetén ugyanez az arány 5 százalék. A teljes etanol-üzemhez speciális, de a hagyományos motoroktól nem sokban különböző szerkezetekre van szükség.

A környezetbarát anyagot az uniós gyártók az EU szorgalmazására kezdték a hagyományos üzemanyaghoz keverni. Egyrészt környezetvédelmi okokból (a bioetanol után kevesebb káros égéstermék kerül a levegőbe), másrészt pedig a mezőgazdasági termékfelesleg (gyümölcs, gabona) felhasználása végett. Magyarországon először a Mol százhalombattai finomítójában állítják elő a bioadalékot. A Dunai Finomítóban átalakítják az eddig metiltartalmú komponenst gyártó üzemet - ennek kapacitása évente 55 ezer tonna.

A mennyiség növelését szolgálja már a cég pozsonyi finomítójának év végére tervezett átállítása - itt évente 62 tonnányi adalékot állítanak elő -, míg Tiszaújvárosban 2007-re készül el egy 50 ezer tonnás kapacitású üzem - tájékoztatta lapunkat Bacsur György, a Mol Rt. kommunikációs vezetője. A három fejlesztés összesen 10 milliárd forintba kerül. A cég szerint a bioetanolos benzin a jelenlegi üzemanyagáraknál nem lesz drágább, mivel a megújuló energiaforrásokra jövedéki adókedvezményt ad az állam. A "zöldüzemanyag" előállítása uniós kötelezettség. A tagállamokban 2005 végéig 2, 2010-re pedig 5,75 százaléknyi arányban kell bioüzemanyagot tenni a hajtóanyagokba.

Buszok szesszel

Az ETBE gyártása és felhasználása az EU országai közül Franciaországban, Németországban, Svédországban és Hollandiában jelentős. A svéd fővárosban több mint 400, külön erre gyártott autóbusz közlekedik alternatív üzemanyaggal, azaz - már illatában is érezhetően alkoholos - 85 százalékos bioetanolos keverékkel. Az USA-ban évente mintegy 5 millió köbméternyi bioetanolt állítanak elő, ennek egy részét az úgynevezett rugalmas üzemű motorokban használják fel, a többiből ETBE-t készítenek, és 10 százalékban keverik a benzinhez. Brazília a világ legnagyobb zöldüzemanyag-termelőjeként évi 17,5 millió köbméternyi bioetanolt készít a tisztán alkoholos üzemű autók, autóbuszok működtetéséhez, de már itt is nő a benzinhez 22 százalékban kevert etanol fogyasztása.

Ötvös Zoltán - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail