CIKKEK

Félmillió tonna gabona Spanyolországba?

2005.06.16

Várhatóan ma dönt az Európai Unió gabonairányító bizottsága arról, átcsoportosít-e intervencióra vett készleteket más tagországokból az aszály sújtotta Spanyolországba - tudta meg lapunk. Az ibériai ország előreláthatólag ötszázezer tonna gabona megvásárlására nyújt be igényt. Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára elmondta: a minisztérium azt szeretné, ha a teljes mennyiséget Magyarország szállíthatná le, de ágazati szakértők reálisan csak 250-300 ezer tonnára szóló megbízás megszerzésére látnak esélyt.
A spanyolok a tranzakciót két-három hét alatt hajtanák végre, ezért azt akarják elérni, hogy a közbeszerzési procedúrát ne normál módon, hanem gyorsított eljárással bonyolíthassák le - tudtuk meg. Benedek Fülöp tájékoztatása szerint kedvező uniós döntés esetén a spanyol szakértők már a következő napokban Magyarországra érkezhetnek. Elsősorban a dunai kikötőkhöz közel eső intervenciós tételek értékesítése jöhet szóba.
Spanyolország átlagos években is behozatalra szorul, mivel 21 millió tonna körüli gabonamennyiséget állít elő, szemben a 30-32 milliós belföldi igénnyel. Az idei termés azonban csak 15-16 millió tonna lesz, így az ibériai országnak a szokásosnál 5-6 millió tonnával több árut kell importálnia. Úgy tudjuk, a spanyolok már a közeli jövőben újabb ötszázezer tonnás vásárlási igénynyel állhatnak elő az áruhiány miatt. A vételi szándékok Magyarországnak kapóra jönnek, mivel az árutulajdonosok a tavalyi termésből uniós intervencióra 4,5 millió tonna gabonát ajánlottak fel. Az EU már jóváhagyta, hogy Portugália kétszázezer tonna terményt vásároljon a magyar készletből. Elképzelhető egy újabb kétszázezer tonnás portugál üzlet is, egy nagy lengyel raktártulajdonos pedig a napokban százezer tonna magyar áru áttárolására jelentkezett be. (HL)


Az intervenciós raktározási lehetőségek bővítéséről tegnapi ülésén tárgyalt a kormány. László Boglár kormányszóvivő elmondta: az uniós agrár- és vidékfejlesztési operatív program pályázataival, illetve a MFB hitelfolyósításával ösztönözni kívánják tárolók építését, megvizsgálják az ideiglenes külföldi tárolás lehetőségét.

VG

   « vissza

Föoldal mail