CIKKEK

Indul a cukorintervenció

A magyarországi felajánlás elérheti a 90-100 ezer tonnát is

2005.06.13

Megkezdődött az uniós cukorintervenciós felvásárlási eljárás Magyarországon, miután a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megteremtette az átvétel technikai feltételeit – értesült a Világgazdaság. Információink szerint a három feldolgozói csoport közül az osztrák Agrana tulajdonában álló Magyar Cukor Rt. 40 ezer, a német Nordzuckerhez tartozó Mátra Cukor Rt. 40 ezer, az angol Eastern Sugar érdekeltségében lévő Kabai Cukorgyár Rt. 15-20 ezer tonna felkínálását tervezi. Így az EU-intervenció Magyarországon várhatóan 90-100 ezer tonna cukorra terjedhet ki.
Mint ismert, a hazai gyártók a cukorpiac összeomlását vetítették előre, ha a felvásárlás nem indul be (VG, 2005. április 22.). A feszültségeket az 500 ezer tonnás tavalyi rekordtermés, illetve az árletörő hatású, olcsó szerb és lengyel cukor importja okozta. Hazai cukoripari szakértők szerint több újonnan csatlakozó tagállam (elsősorban Lengyelország) illegálisan felhalmozott többletkészleteket dobott a (magyar) piacra (VG, 2005. április 28.). Emellett az elmúlt évben Brüsszel is elmulasztott meghozni bizonyos kvótacsökkentési (deklasszifikációs) döntéseket, miközben a kvótás cukor export-visszatérítését a mintegy 500 eurós korábbi tonnánként összegről 390 euróra mérsékelte. E tényezők együttes hatásaként a magyarországi cukoripar átadási árai a tonnánként 632 eurós (kilónként mintegy 158 forintnak megfelelő) uniós intervenciós cukorárszint alá süllyedtek.
Az EU-ban harminc éve nem volt példa ilyen beavatkozásra, most viszont a gyártók közösségi szinten már félmillió tonna cukrot ajánlottak fel – tudtuk meg Koczka Zoltántól, a Cukoripari Egyesülés igazgatójától. Az uniós szabályozás értelmében az MVH a felkínálásokat az ajánlattételtől számított három hét alatt bírálhatja el, a kifizetéseknek pedig nyolc héten belül kell megtörténniük. Korábbi információink szerint a hazai cégeknél több mint 200 ezer tonnás árutöbblet is képződhetett a tavalyi rekordtermés és a belpiac szűkülése miatt. A társaságok ennek csökkentésére az intervenció mellett más megoldásokat is keresnek. Lehetőségük van például arra, hogy feleslegeik egy részét a következő gazdasági évre vigyék át.
Cukoripari szakértők ugyanakkor továbbra is kifogásolják, hogy az intervenció beindítására Magyarországon későn nyílt lehetőség, mivel a lebonyolítási rendszer nem épült ki időben. Koczka Zoltán hozzátette: a csúszás miatt fennáll a veszélye annak, hogy az uniós készletre vett termékek értékesítése egybeesik majd az új cukor megjelenésével, mert az intervenciós tárolás legfeljebb hét hónapig tarthat. Ezért szerinte alapvető érdek, hogy az áru később ne jusson vissza a magyar piacra. Addig is okozhat azonban gondokat, hogy a gyártók raktáraiban lévő intervenciós készletek nehezíthetik az új termés tárolását. Mindez kiküszöbölhető lett volna, ha a felajánlásokat már az év elején meg lehetett volna tenni – vélik szakértők.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail