CIKKEK

Független bortermelők a hamisítás ellen

2005.06.13

A hamisítás jelenleg húszszázaléknyi szeletet hasít ki a hazai borforgalmazásból – hangzott el a Független Magyar Bortermelők Szövetségének közgyűlésén. Jásdi István, a szervezet elnöke beszámolójában azt mondta: ha ezt a problémát a politikának és a szakmának sikerülne megoldania, valószínűsíthetően egyensúlyi helyzet állna elő a magyar borpiacon. Az aktuális gondokat – becslések szerint több millió hektoliter eladatlan bor van a pincékben – ugyanis nem a túltermelési válság és nem az import növekvő, de egyelőre nem jelentékeny részaránya okozza – állítják a függetlenek. A termékpiramis akkor stabil, ha egészséges az alapja – indokolta Jásdi, hogy miért hoznak létre külön munkacsoportot az ágazat bajait másfél évtizede meghatározó hamisítás felszámolásának segítésére, amihez szerintük elsősorban politikai akaratra van szükség.
Az ágazat meghatározó családi és magánpincészeteit tömörítő szövetség – márciusi megalakulásáról beszámoltunk (VG, 2005. március 29.) – közgyűlésén jelen volt Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, aki Pásztohy András politikai államtitkár nevében biztosította az egybegyűlteket arról, hogy a tárca számol velük az érdekegyeztetésben. Vajda szerint ugyanakkor meg kell találni azt a fórumot, ahol a különböző érdekképviseletek álláspontja összegződik, s együtt tudnak a kormányzat partnereként fellépni, különös figyelemmel az európai uniós szintű kérdésekben képviselendő magyar szempontok kialakítására.
Az mindenesetre a közeljövőben dől el, hogy a függetlenek milyen súllyal lesznek képesek részt venni ezekben a folyamatokban. Mint Heimann Zoltán elnökségi tag fogalmazott: aktív és rugalmas szervezetre van szükség, ám az kevés, hogy csupán az elnökség és még néhány termelő „mozgolódik”. „Az operativitáson túl számosságra is szükség van” – utalt a borász-üzletember arra, hogy az alakuláskori lelkesedéshez képest a hét végi közgyűlés iránt szerényebb érdeklődést mutattak a termelők.

Gazda Albert - VG

   « vissza

Föoldal mail